Stedendriehoek

Vol trots viert Galerij de Hamer haar 20-jarig bestaan

APELDOORN – Galerij de Hamer, een begrip in Apeldoorn, kent een lange historie. John en Berna Bouwens zijn de zaak begonnen in 1966 en na een periode van stilte heeft dochter Nicky  de zaak heropend in 1999 aan de Asselsestraat 50. Deze maand viert ze haar 20-jarig bestaan. “Wie jarig is trakteert, dus van woensdag 2 tot en met zaterdag 12 oktober krijgt iedereen een feestelijke korting van twintig procent,” vertelt de eigenares enthousiast.

Galerij de Hamer is een klein, maar sfeervol en huiselijke winkel. Het assortiment is breed en kleurrijk. Hoe dat komt? “Ik vind heel veel leuk en mooi. Daarnaast wil ik mijn klant in elk facet kunnen bedienen. Een eettafel wil ik bijvoorbeeld kunnen presenteren met servies van Emma Bridgewater of het Colombiaanse Black Pottery. Sinds kort heb ik een prachtige wand met gordijnen, zodat mijn collectie nog meer zichtbaar is in de winkel.” Een andere toevoeging aan het assortiment zijn de objecten van natuurlijke materialen van Bert Loman en schilderijen van Carel Velthoen. “Ik was in het voorjaar bij Loman om zijn ‘Verborgen Tuinen’ te bekijken. Ik vond de objecten zo bijzonder. Velthoen heb ik daar ook ontmoet. Ik vond zijn kunst een mooie toevoeging; het past bij mijn winkel, maar je kan je huis er ook mee verfraaien.”

Nicky’s kracht is dat ze authentiek is. “Wat ik heel belangrijk vind is dat je bij jezelf blijft. Ik kies mijn producten weloverwogen; ze moeten bij mijn winkel en mij passen. Ik sta voor een goede service en een eerlijk advies. Ik kom ook aan huis. Een gesprek ontstaat meestal in de winkel, maar ik denk ook graag mee bij de klant thuis om samen iets moois te creëren.”

Internet
Tegenwoordig is het internet onmisbaar. Veel winkeliers ondervinden hier problemen door, maar Nicky bekijkt het van de positieve kant. “Natuurlijk moet je bij de tijd blijven anders word je ingehaald, maar interieur is een beleving en dat vind je in een fysieke winkel. Hier maak ik combinaties van meubel, stof, lamp, vloerkleed en accessoires, een sfeer die je moet voelen, zien en aanraken. Veel van mijn producten zijn uniek en dat is toch ook waar men naar op zoek is.”

Nicky kijkt terug op 20 mooie jaren en is zeker niet van plan om binnenkort te stoppen. “Ik word nog iedere dag blij als ik de deur van mijn winkel open. Het voelt als een thuis.” De eigenares nodigt iedereen uit in de winkel. De koffie en thee staat klaar. Galerij de Hamer is woensdag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.galerijdehamer.nl.