Stedendriehoek

Verduurzaamd tuinhout heeft de toekomst

Uw nieuwe schutting, exclusieve tuinmeubel of oersterke schuur maakt u niet voor niets. Hier het resultaat en dat verdient hoort hoogwaardig tuinhout. De modernste, duurzame variant die ook professionele bedrijven gebruiken. Want het milieu telt, evenals de portemonnee. En uw ultieme doel een eenmalig constructieproject dat meteen goed is. Verduurzaamd tuinhout is hier letterlijk voor gemaakt. Goed nieuws voor de mens en de natuur.

Geïmpregneerd of natuurlijk tuinhout?
Wat is nu eigenlijk het duurzaamste tuinhout? Geïmpregneerd tuinhout, dat door middel van impregneermiddel of hogedruk-bewerking bestand is gemaakt tegen zonlicht, water, kalk, schimmel, bacteriën en vuil? Omdat u geïmpregneerd hout kant-en-klaar koopt, is verder impregneren niet nodig. Toch geldt dit ook voor bepaalde houtsoorten die bovengenoemde eigenschappen van nature bezitten. U kunt hierbij denken aan het goudoranje Douglashout, dat door de jaren heen een chique grijstint krijgt. Of het sterke Azobéhout uit West-Afrika.

Gunstig alternatief hardhouten palen
Een van de meest duurzame oplossingen is het gebruik van nieuwere soorten hardhouten palen. Een populaire soort in Nederland is Azobé, een keiharde houtsoort uit Afrika. Dit hout ziet u vaak gebruikt worden in zware constructies. Denk hierbij aan fundatiepalen, remmingwerken en dukdalven in havens. Dit hout valt in de duurzaamheidsklasse 1 en heeft een kruisdradig, draaihartig en nervenachtige hout. Hierdoor gaat het zeker 25 jaar mee, zonder rotting. Perfect dus voor de beschoeiing, vlonder of pergola in uw tuin.

Geïmpregneerde houtsoorten
Voor al uw projecten kunt u kant-en-klaar geïmpregneerd tuinhout bestellen. Vooral bij een groothandel vindt u uiteenlopende natuurlijke en geïmpregneerde houtproducten. Zoals geschaafde tuinplanken, bezaagde tuinplanken, balken, vlonderplanken, afdeklatten, Zweeds rabat, ronde en halfronde palen en zelfs complete tuinschermen. Vergeet niet impregneermiddel bij te bestellen als u onbewerkt hout koopt.

Steeds meer verduurzaming van bouwmaterialen
Duurzaam bouwen en wonen is een door de overheid erkende vorm van verduurzaming. Dit gaat veel verder dan spouwmuurisolatie of dubbel glas, het betreft ook alternatieven voor kwetsbare tropisch hardhout. Zo wordt niet-tropisch hout steeds vaker bestand gemaakt tegen de klimaat- en omgevingsomstandigheden. Dit gebeurt met toxische en anorganische stoffen, maar zorgt ervoor dat houten constructies aanzienlijk minder snel aan vervanging toe raken. In de komende jaren zal dit hout veel milieuonvriendelijke bouwmaterialen vervangen.