Stedendriehoek

Verduurzaam je woning met behulp van het Regionaal Energieloket

STEDENDRIEHOEK – Wie zijn woning wil verduurzamen, kan sinds 2017 terecht bij het (online) Regionaal Energieloket Stedendriehoek. Steeds meer inwoners van de Cleantech Regio vinden hun weg hier naartoe. Zo kun je op www.regionaalenergieloket.nl meer lezen over energiebesparende maatregelen en subsidies. Je kunt er een scan maken van je woning en de effecten van bijvoorbeeld zonnepanelen berekenen. Huiseigenaren vragen hier ook eenvoudig offertes aan bij lokale ondernemers.

Handig: informatie dichtbij

Elke gemeente heeft binnen het Regionaal Energieloket een eigen pagina, dus je vindt als inwoner alle informatie dichtbij. Dat werkt, merkt regiocoördinator Berry Prins (zie foto): “Wil je bijvoorbeeld een offerte voor zonnepanelen, dan verwijzen wij je naar de installateur of energiecoöperatie in je eigen woonplaats of regio. Steeds meer lokale bedrijven haken aan bij ons loket. Een ander voordeel: informatie is altijd actueel, bijvoorbeeld over de nieuwste subsidiemogelijkheden. Wij bieden onafhankelijke, objectieve informatie en brengen je ook in contact met energiecoaches. Die spreken graag met je af om tips te geven.”

Mensen komen in beweging

Opvallend is dat als een gemeente een ‘energieactiviteit’ organiseert voor bewoners, de loketbezoeken daarna enorm toenemen. Zo leverde een voorlichtingsactie door gemeente Epe onlangs negenhonderd offerteaanvragen op. In Voorst konden de energiecoaches de piek in aanvragen niet aan en kregen tijdelijk hulp van andere energiecoaches uit de Cleantech Regio.

Berry Prins is daar vanzelfsprekend blij mee: “Mooi om te zien. We hebben een groot netwerk aan vrijwilligers die ook elkaar ondersteunen. Door als Regionaal Energieloket, coaches, gemeentes en energiecoöperaties sámen aandacht te vragen voor verduurzaming, komen mensen in beweging. De komende tijd breiden we onze informatievoorziening uit en gaan inwoners ook vertellen hoe je aardgasloos kunt wonen. Dat is in de praktijk eenvoudiger dan je denkt. Je kunt er stap voor stap in je eigen tempo naartoe werken en wij helpen je daarbij.”