Stedendriehoek

Veranderende leesgewoonten biedt kansen voor de roman

Hoe beïnvloed het snel veranderende medialandschap onze leesgewoonten? De hedendaagse lezer staat voor meerdere keuzes dan vroeger. Niet alleen de keuze van het boek maar ook het materiaal (papier of tablet) en de leesstrategie (wel of geen gebruik van nieuwe media en apps). Eigenlijk kunnen we stellen dat lezen, als begrip, een nieuwe invulling krijgt.

Grote bedrijven hebben de boekenmarkt overstroomd met nieuwe technologische apparaten. Veel mensen hebben hun leesgedrag daardoor al aangepast door een tablet of e-reader te kopen. Arnoldo Hax en Lionel Olavarria gaan in hun nieuwe book Reading Today in op nieuwe leesstrategieën in de 21e eeuw. Terecht merken zij op dat we op dit moment worden geconfronteerd met een grote verandering in onze perceptie van lezen en schrijven (Weigel, A., 2018). Waar we in de 20e eeuw nog druk bezig waren met het experimenteren van vertelvormen, zoals het bewust loslaten van chronologie; zijn we in de 21e eeuw vooral druk met een nieuwe, transmediale manier van romans consumeren.

Lezen. Maar ook kijken en luisteren
Hoe anticipeert de ‘roman’ op de invloed van elektronische media? Steeds meer mensen kopen nu romans digitaal of in de vorm van een e-book in plaats van hardcopy. In Reading Today wordt aangekaart dat lezen een hele nieuwe dimensie krijgt als het gecombineerd wordt met kijken en luisteren. Een boek staat niet langer op zichzelf, maar een scala aan media kan worden ingezet om het verhaal te vertellen. Een film kan ondersteunend zijn aan een roman, maar ook een website, social media of apps. Door op een nieuwe, interactieve manier met een verhaal bezig te zijn, wordt de emotionele betrokkenheid van de lezer bij het verhaal vergroot. Deze transmediale aanpak is langzamerhand een ​​integraal onderdeel te worden van ons hedendaagse schrijven.

Een roman is en blijft een roman
Of je nou ‘oldskool’ de gedrukte roman leest, liever je smartphone of e-reader gebruikt, of misschien een middenweg kiest en de roman en interactieve app afwisselend gebruikt, het blijft altijd een keuze welke leesstrategie je inzet en prettig vindt om een boek te lezen. Feit is dat het lezen van romans, met welke strategie dan ook, altijd een belangrijk onderdeel zal zijn in onze samenleving. Zo is er op 7 mei aanstaande weer de jaarlijkse uitreiking van de Libris Literatuur Prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek. Er zijn zes auteurs genomineerd om kans te maken op de prestigieuze prijs en de bijbehorende 50.000 euro. 

Online romans bestellen
Nieuwsgierig naar de meest besproken romans van dit moment? Bij Boekhandel Stumpel bestelt u heel gemakkelijk uw favoriete boek online. In de  Boeken top 10 van Boekhandel Stumpel vindt u de beste 10 boeken van dit moment. Vanaf 20 euro wordt uw favoriete boek uit de Boeken top 10 gratis thuisbezorgd. Door onze ervaring van maar liefst ruim 135 jaar hebben wij enorm veel kennis opgebouwd zodat wij u uitstekend van dienst kunnen zijn. Heeft u een vraag? Mail dan naar info@stumpel.nl

Bronnen
Weigel, A. (2018). New reading strategies in the twenty-first century: transmediastorytelling via app in Marisha Pessl’s Night Film. In A. Hax & L. Olavarría (Ed.), Reading Today (pp. 73-86), London, United Kingdom: UCL Press.