Stedendriehoek

Vallende sterren Perseïden op komst

STEDENDRIEHOEK – In de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus is de kans groot om een groot aantal vallende sterren te zien. Die nacht is het maximum te zien van de jaarlijks terugkerende meteoroïdenzwerm Perseïden. Bij gunstig weer zijn met het blote oog zo’n 40 tot 60 meteorieten per uur langs de sterrenhemel te zien volgens Weeronline.

Komende week zijn er ook al veel meteorieten zichtbaar. Dit aantal loopt op tot het maximale aantal in de nacht van 12 op 13 augustus. Rond half vier in de ochtend is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren te zien, in de richting van het noordoosten. Zoek de donkerst mogelijke plek op om het zo goed mogelijk te kunnen zien.

Swift-Tuttle verantwoordelijk voor stofdeeltjes
Kometen verliezen continu stukjes steen, meteoroïden genaamd. Zodra dit ‘stof’ de atmosfeer binnenkomt, met hoge snelheid, begint het steentje te gloeien. Daarbij wordt de baan van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat is zichtbaar als licht.