Stedendriehoek

Tech – Hoeveel macht mogen grote techbedrijven hebben?

STEDENDRIEHOEK – Het kabinet wil de macht van grote techbedrijven zoals Apple, Facebook en Google inperken. Dit schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (foto) van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Er wordt gepleit voor een scherper toezicht op de macht die dit soort grote techbedrijven hebben.

Keijzer schrijft dat er op dit moment zorgen zijn over blijvende dominantie, maar ook het gebrek aan concurrentie en het verstoren van markttoegang voor kleinere en startende ondernemers. Dit is met name een groot probleem bij appwinkels waar aanbieders afhankelijk zijn van Apple en Google.

Het kabinet wil ook nieuwe regels rondom overnames van bedrijven. De manier van overnames melden zal veranderen. Op dit moment moeten bedrijven het bij de toezichthouder aangeven als de omzet van betrokken partijen over een bepaalde waarde heen gaat. Het probleem van het veelvuldig opkopen van kleinere (toekomstige) concurrenten door grote bedrijven moet worden verminderd door onder andere rekening te houden met de transactiewaarde van de overname.

Het is de bedoeling de maatregel op Europees niveau door te voeren. Dit moet voorkomen dat er verschil in regelgeving en daarmee omzeiling van de regels ontstaat. De staatssecretaris is op dit moment in gesprek met diverse Europese landen.