Sport

Oud Go Ahead Eagles speler blijft actief in Stedendriehoeks voetbal

Jan Kromkamp is niet de bekendste voetballer die Nederland heeft gekend, maar hij heeft toch een aardige carrière erop zitten. De huidige trainer van CSV Apeldoorn begon als voetballende jongen bij AGOVV in Apeldoorn. Hier werd zijn talent gezien door Go Ahead Eagles en werd hij in de jeugd opgenomen. Daar groeide hij uit tot een professioneel voetballer, later zien we hem bij AZ, Villarreal, Liverpool, PSV en komt hij uiteindelijk terug bij Go Ahead Eagles. Een blik in de voetbalcarrière van de hoofdtrainer van CSV Apeldoorn.

Op 12 september 1998 debuteerde Kromkamp in het betaald voetbal, bij Go Ahead Eagles. De club waar hij als jongen in de jeugd al was opgenomen. Zijn eerste minuten in het betaald voetbal speelde hij in de Eerste divisie tegen TOP Oss waar hij in de 72ste minuut inviel voor Hendrie Krüzen. Go Ahead Eagles won die wedstrijd uiteindelijk met 3-0. De verdediger speelde twee seizoenen voor Go Ahead, hierna stapte hij over naar AZ waarmee hij ook direct de overstap naar de Eredivisie maakte.

 

Bij AZ wist Kromkamp snel een basisplaats te veroveren. De verdediger heeft maar liefst vijf seizoenen in Alkmaar gespeeld. Bij deze club heeft hij de meeste wedstrijden gespeeld, in het seizoen 2003/2004 was hij zelfs een van de zes spelers die tijdens alle 34 competitieduels de volle 90 minuten speelde, inclusief blessuretijd. Hierna speelde hij nog 1 seizoen in Alkmaar en behaalde de club de halve finale van het toernooi om de UEFA Cup. Maar door blessures miste hij beide wedstrijden van die halve finale. Wel speelde hij in de kwartfinale mee tijdens de wedstrijd tegen Villarreal, die ze gewonnen hebben. Een seizoen later tekende hij een contract bij de Spaanse club.

Villarreal was zijn eerste buitenlandse club, dit was bovendien zijn opstap naar de Champions League. Waar hij voor AZ praktisch iedere wedstrijd werd ingezet, kwam hij bij Villarreal nauwelijks aan spelen toe, dat maakte dat hij na een half seizoen al de overstap maakte naar het Engelse Liverpool. Met deze club won hij de FA Cup, dit was tevens zijn hoogtepunt voor deze club. Toch blijft hij niet lang in Engeland hangen, in een interview met Elf Voetbal blikt hij terug op zijn periode in Liverpool: “Ik was geregeld basisspeler”, blikt de 39-jarige geboren Fries terug. “Maar ik merkte een bepaalde twijfel bij manager Rafael Benítez. Wanneer we 3-5-2 speelden, was ik wingback op de rechterkant, maar bij 4-4-2 koos hij vaker voor de Ier Steve Finnan. In dat systeem moest ik meer verdedigen en ik was geen pure verdediger.”

 

In 2006/2007 ruilde Kromkamp Liverpool in voor PSV. Met deze club werd hij twee keer achtereenvolgens landskampioen (in 2007 en 2008). Door blessureleed kwam de verdediger steeds minder aan voetballen toe in Eindhoven. In 2011 tekende Kromkamp weer bij Go Ahead Eagles, die intussen weer naar de Eerste Divisie was gedegradeerd. Lang hield hij het hier niet meer vol, in 2013 kondigde de voetballer aan te stoppen met professioneel voetbal, onder andere door blessureleed. PSV had intussen ook minder geluk, zij werden pas in 2015 opnieuw landskampioen. De Eindhovense club gaat ook dit seizoen weer op jacht naar die titel in de Eredivisie.

Kromkamp maakte na zijn voetbalcarrière de overstap naar het trainerschap. Als trainer is hij onder andere actief bij Go Ahead Eagles waar hij vijf seizoenen lang de GA Eagles O19 traint. Hij vertrok bij de club omdat hij te weinig kansen zag om door te groeien. Sinds de winter van 2019 staat hij nu als hoofdtrainer voor CSV Apeldoorn. Hier krijgt hij de kans om jeugdspelers door te laten groeien naar het vlaggenschip en spelers als elftal beter te maken.