Sport

Buurtbewoners zorgen voor verkoeling tijdens Tropische Avondvierdaagse

DE VECHT – De rust in de Vecht is na een week, die in het teken stond van wandelen, teruggekeerd. Het actiecomité van sv V en L kan terug kijken op een geweldige 55ste wandelvierdaagse. De weergoden waren dit jaar goed gezind, misschien zelfs te goed, want het was tropisch warm. Gelukkig was dit van te voren al bekend en had iedereen daar ook z’n maatregelen voor genomen. Meerdere buurtbewoners hadden de tuinslang uitgerold om voor verkoeling voor de lopers te zorgen. 

Dit jaar waren er ruim 600 officiële inschrijvingen, iets minder dan afgelopen jaar, maar dat had mede te maken met de weersvoorspellingen. De buurtbewoners speelden hier mooi op in door op het moment van passeren de tuinsproeiers op de weg te richten en sommigen hadden zelfs een poort gemaakt van sproeiers gecreërd. Op de vrijdagavond werden de wandelaars zelfs opgewacht door een blusinstallatie van de vrijwillige brandweer van Terwolde. Na de stempelpost Groenstraat lagen over wel 50 meter brandweerslangen uitgerold, zodat er een lange waterboog werd gevormd waar de kinderen jubelend onderdoor renden, sommige zelfs meerdere malen. Daarna werden de lopers die 10 en 15 kilometer liepen nog opgefrist aan het Kerkepad in Nijbroek, wat een idyllisch plaatje opleverde.

“Het blijkt dat onze vierdaagse nog altijd aantrekkelijk is voor menig wandelaar en hiermee één van de grootste in de omgeving is”, vertelt Marjan van sv V en L. “Het zijn vooral de scholen uit de Vecht, Teuge en natuurlijk Apeldoorn die zorgen voor de grote deelname. En ook Terwolde, de Beemte, en Nijbroek zijn al jaren te gast in de Vecht. Maar zeker ook steeds meer ‘losse’ wandelaars weten het gemoedelijke dorpje te vinden of het evenement wordt gezien als oefening voor de Nijmeegse Vierdaagse. De meesten lopen niet eens voor een medaille, maar sponsoren de organiserende club toch met een vrije gift. Bij deze: hartelijk dank!”

De avonden worden altijd gestart vanaf café de Groot. Vervolgens lopen de wandelaars diverse routes in en rondom de omgeving van de Vecht. Er kan gekozen worden tussen 5, 10 en 15 kilometer wandelen per avond. De laatste avond is traditiegetrouw het hoogtepunt van de week: de intocht met medewerking van het straatorkest De Heuischudders uit Emst. Afgelopen zaterdag rond 18.00 uur stonden op alle toegangswegen naar de Vecht files, en overal stonden V en L vrijwilligers klaar om alle auto’s naar een veilige parkeerplek te loodsen. Na de gelopen route werden de wandelaars naar het mooie V en L terrein geleid om daar hun medaille op te halen. “Het was erg gezellig op het veld met de blaaskapel de Heuischudders, die voor een lekker sfeertje zorgde.” Nieuw dit jaar was de bar van organisatie V en L, met de Bargenoten achter de tap. Het was op dat moment zóóó warm dat een koud pilsje er wel in ging. Het officiële gedeelte vond ook plaats op de velden van V en L en hierna gingen alle wandelaars in een grote stoet achter de band aan richting de ‘via gladiola’ van de Vecht. Aan de Kerkstraat stonden vele mensen klaar om de wandelaars in te halen met bloemen, snoep en andere lekkernijen. Mede door de goede weersomstandigheden was het één groot feest in De Vecht, wat nog tot in de kleine uurtjes doorging met het afsluitende blarenbal bij Café de Groot en de BB party show.

De organisatie wil alle vrijwilligers die dit festijn jaarlijks mogelijk maakt enorm bedanken. “Nog een extra bedankje voor zaal de Groot voor hun enorme gastvrijheid, EHBO de Vecht die altijd voor medische ondersteuning langs de route zorgt en Brandweer Terwolde voor de verkoeling op de routes. Hopelijk maken we er volgend jaar met z’n allen weer een gigantisch feest van!”