Stedendriehoek

Smeren, make-uppen en de zon in

STEDENDRIEHOEK – Zonnebrandcrème, dagcrème, foundation, poeder… Eigenlijk zouden we, om rimpels en huidaandoeningen te voorkomen, dagelijks een laagje zonnebrandcrème moeten gebruiken. Make-up bevat vaak een SPF-factor, maar deze is onvoldoende als volwaardige zonbescherming. Als je dan toch een foundation gebruikt met SPF, is dat dan niet voldoende? Of biedt dit onvoldoende bescherming? En als je een zonnecrème gebruikt onder je make-up, hoe breng je dan een nieuwe laag aan zonder je make-up te ruïneren? Oké, je wilt je huid beschermen tegen de zon, maar hoe krijg je dat logistiek voor elkaar?

Eerst make-up of eerst zonnebrand?
Als je een dagcrème gebruikt dan breng je deze eerst aan. Daarover gaat de zonnebrand en vervolgens de foundation. Door de dagcrème direct op de huid aan te brengen kan deze zijn werk doen, waarbij wel belangrijk is een dagcrème op waterbasis te kiezen. Gebruik je een vette crème, dan zal de zonnebrand zich minder goed hechten aan de huid en minder goed werken. Kies voor de zonnebrand een lichte emulsie met een fysisch filter. Deze bevat titaniumdioxide, dat een goede bescherming biedt voor de huid. En kies voor factor 30, niet lager.

Na bescherming is het tijd om te make-uppen
Nu heb je je huid voorzien van een goede bescherming voor de dag en is het tijd voor de make-op, want tja, tijdens een stralende dag wil jij ook stralen. Foundation breng je aan als de zonnecrème goed is ingetrokken. Deze breng je dus als nieuwe laag aan. Het is mogelijk om zonnecrème en foundation te mengen, maar het is af te raden omdat de werking van de producten minder wordt.
Smeer de lagen apart zodat je er langer plezier van hebt en beter bent beschermd. Meng je de producten dan zal de (lagere) SPF uit de foundation de kracht van de zonnecrème omlaag halen. Daarnaast kunnen de chemische bestanddelen elkaar tegenwerken, waardoor je niet meer of minder goed bent beschermd tegen de zon. Niet doen dus!

Kies voor een zomerse look
Make-up in de zon is geen probleem, maar houdt wel rekening met hoge temperaturen. Make-up kan sneller vloeibaar worden en vervolgens een eigen leven gaan leiden. Vooral zware make-up loopt snel uit. Kies voor een luchtige zomermake-up, met zomerse kleuren en highlights. Niet alleen past dat goed bij de zomer, ook blijft het beter zitten bij warm weer.

Hoewel make-up een extra barrière vormt tegen schadelijke uv-stralen, die de huid binnen kunnen dringen, biedt het geen volledige bescherming tegen rimpels, bruine vlekken en kanker. Het advies is dan ook een zonnecrème met factor 30 te gebruiken op echt zonnige dagen.
En tja, dan heb je je gezicht ’s ochtends helemaal goed ingesmeerd en daarna voorzien van een make-upje, maar na een paar uur in de volle zon zul je de zonnecrème opnieuw moeten aanbrengen. Hoe doe je dat als de make-up op je gezicht zit? Heel eenvoudig. Je gaat opnieuw smeren. Daarna breng je een nieuw laagje foundation en poeder of een BB-crème aan.
Hieruit blijkt wel dat je beter kunt investeren in een goed zonneproduct – met fysische filters – zodat je hier zeker een aantal uren goede bescherming aan hebt.

Bescherming voor de lippen
Zonnecrème mag je op je lippen aanbrengen. Daarna kun je de lippenstift aanbrengen. Gebruik in dit geval liever geen superglanzende lipgloss. Deze bevatten weinig pigment en de glans werkt als olie, waardoor het risico op zonnebrand toeneemt. 

Voor de ogen geldt altijd: draag een goede zonnebril. Zonnebrand is niet geschikt om rond de ogen te gebruiken en daarbij wil je je oog op zich natuurlijk ook goed beschermen.

Net zo belangrijk als het zorgvuldig aanbrengen van make-up is het ook heel belangrijk om aan het eind van de dag de huid goed te reinigen. De producten die je gebruikt om make-up te verwijderen zijn prima geschikt om ook de restanten zonnebrand weg te halen. En af een toe een scrubje zorgt voor een gezonde huid die jouw elke dag laat stralen.