Stedendriehoek

Schaatsfestijn voor jong en oud

DEVENTER – Het is inmiddels voor velen een traditie: de uurwedstrijd en de Mini-Elfstedentocht van de Deventer IJsclub bij De Scheg. Dit jaar voor het eerst op één dag, en wel zaterdag 7 december. Iedereen kan meedoen, zowel leden als niet-leden. Er is een heus dweilorkest en ook koek en zopie ontbreken niet.

Om 08.40 uur gaan de junioren en volwassenen van start voor hun uurrecord. Tot 09.40 uur kunnen zij proberen om zoveel mogelijk rondjes te schaatsen in één uur. “Je gaat dus niet zozeer de strijd aan met de andere rijders, maar meer met jezelf. Alle schaatsers van 13 jaar en ouder kunnen meedoen. Je rijdt met een transponder. Tegen een borg zijn eventueel leentransponders beschikbaar”, aldus Mirjam Hulsebos. “Schrijf je vooraf in via https://www.deventerijsclub.nl/pages/328/Uurwedstrijd-2019. Gedurende het uur kun je je eigen vorderingen op een groot scherm langs de baan volgen. De uitslag is meteen na afloop van de wedstrijd bekend. Aanmelden kan tussen 07.45 en 08.15 uur.”

Elf stempelposten

Om 10.15 uur klinkt het startschot van de Mini-Elfstedentocht. De jongste kinderen en kinderen die niet zo goed kunnen schaatsen, rijden 3 kilometer. De oudere kinderen en goede schaatsers gaan om 10.45 uur van start voor 5 kilometer. Hulsebos: “De Scheg is voor die gelegenheid omgetoverd tot echt Elfstedenparcours, inclusief het bruggetje van Bartlehiem, klünplekken, een bocht de verkeerde kant op en natuurlijk elf stempelposten. Vergeet niet een muts en handschoenen mee te nemen, ook als het niet koud is. Dat is namelijk verplicht voor je eigen veiligheid. Inschrijven voor de Mini-Elfstedentocht is mogelijk vanaf 09.15 uur. Voor meer informatie: https://www.deventerijsclub.nl/pages/284/Mini-Elfstedentocht-2019.” Deelnamekosten bedragen voor niet-leden van DIJC €3,50, voor zowel het uurrecord als de Mini-Elfstedentocht.