Stedendriehoek

Recepten voor de feestdagen: Pavlova

STEDENDRIEHOEK – Lekker en uitgebreid eten hoort bij de feestdagen. Koksland heeft een flink aantal lekkere – en veelal niet al te moeilijke – recepten voor de feestdagen verzameld. Volg de duidelijke instructies voor dit nagerecht en geniet van de meest lekkere gerechten tijdens de kerst. 

Ingrediënten

Pavlova:

  • 9 eiwitten (3 dl eiwit)
  • 525 gr suiker
  • 1,5 eetlepel maizena
  • halve theelepel zout
  • theelepel cacao

Mascarpone slagroomcrème:

  • 250 gr mascarpone
  • 250 ml slagroom
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels vanillepasta (of vanille-extract)

Chocosaus:

  • 100 ml slagroom
  • 100 gr pure chocolade in stukjes
  • 100 gr frambozen
  • 50 gr bosbessen
  • 200 gr rode bessen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 125 graden (hetelucht 100 gr.) Meng de suiker met de maizena en zout. Doe de eiwitten in een vetvrije kom en mix op hoge stand terwijl je langzaam het suikermengsel toevoegt. Klop de eiwitten helemaal stijf.

Doe 2/3 van de eiwitten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en maak er  een ovale  vorm  van op de helft van de bakplaat. Probeer de vorm zo egaal mogelijk te maken.

Schep door het restant eiwit een eetlepel cacao, roer goed door en schep dit mengsel op de andere helft van de bakplaat. Maak er een iets kleinere ovale vorm van, met een onregelmatige puntige bovenzijde. Overigens kun je de vormen ook rond vierkant of rechthoekig  maken, als ze maar verschillend van grootte zijn.

Bak twee uur in de oven. Maak ondertussen de mascarponecrème. Daarvoor mix je  de slagroom met de suiker stijf (niet te enthousiast te werk gaan, want dan klop je de slagroom tot boter).

Klop in een andere schaal de mascarpone los met twee eieren en de vanillepasta. Meng vervolgens met de slagroom en zet weg in de koelkast. Haal na twee uur de eiwitten uit de oven en laat afkoelen.

Maak dan de chocosaus. Verwarm daartoe de slagroom (100 ml) in een pannetje en zet het vuur uit als het kookt. Voeg de chocolade toe  en roer goed tot er een gladde saus ontstaat. Zet dit vervolgens even weg, zodat de saus iets afkoelt.

Bestrijk vervolgens de grootste vorm helemaal met de crème. Plaats de kleinere vorm erop en bestrijk de zijkanten daarvan ook met de crème. Je pavlova is dan bijna klaar!

Druppel de chocosaus van bovenaf over de pavlova. Gebruik de helft en serveer de rest in een kannetje ernaast. Drapeer vervolgens de vruchten over de pavlova en zet in de koelkast of serveer direct uit.

Voor nog veel meer recepten zie de website: www.koksland