Stedendriehoek

Postzegels en de grootste legpuzzel ter wereld

APELDOORN – In Omnisport, De Voorwaarts 55 in Apeldoorn, vindt van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober de postzegelshow Postex 2018 plaats. Volgens de organisatie ‘een filatelistisch evenement dat u niet mag missen’. Er zijn prachtige postzegelcollecties te zien en ongeveer vijftig postzegelhandelaren zijn aanwezig met een verkoopstand.

PostNL is er met een stand waar recent uitgegeven postzegels gekocht kunnen worden. Ook de postadministraties van Duitsland en Oostenrijk zijn aanwezig met recente uitgiften. Diverse gespecialiseerde verenigingen en organisaties zijn aanwezig met een promotiestand, zoals de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelisten-Verenigingen (KNBF) en het maandblad Filatelie. Ook is er ruimschoots aandacht voor de jeugdige verzamelaars. Iedere betalende bezoeker van Postex 2018 ontvangt een unieke, gratis postzegel ter gelegenheid van twintig jaar Postex. Meerdere exemplaren kunnen worden gekocht bij de informatiestand van Postex.

De filatelistenvereniging Dai Nippon viert haar 70-jarig jubileum met een tentoonstelling, waarbij collecties van leden te zien zijn.De Vereniging voor Kinderpostzegels en Maximafilie viert haar 35-jarig jubileum met een tentoonstelling waarbij bijzondere collecties van leden en genodigden te zien zijn.De vereniging De Vliegende Hollander viert de 57e Dag van de Aerophilatelie, waarbij enkele mooie collecties worden tentoongesteld.De Studiegroep Zuid-West Pacific viert haar 50-jarig jubileum met een tentoonstelling, waar collecties van leden te zien zijn.Van individuele inzenders zijn daarnaast bijzondere collecties te zien.Er is gratis wifi beschikbaar. 

Postex 2018 wordt vrijdag 19 oktober om 11.00 uur geopend door Detlev Cziesso, wethouder van Kunst en Cultuur van de gemeente Apeldoorn. Direct na de opening wordt de Gerrit Glas Trofee uitgereikt. Op zaterdag 20 oktober om 15.00 uur en zondag 21 oktober om 13.00 uur wordt een lezing gegeven met als onderwerp ‘Wapenstilstand of capitulatie?’. De lezing gaat over de Vrede van Versailles en de gevolgen voor Europa. Op zondag om 12.00 uur wordt een lezing gegeven over de Kinderpostzegels 1931 en verschillende jaren erna. Tijdens deze Postex is de grootste legpuzzel ter wereld – 42.000 (!) stukjes – te zien. 

Met vragen over stempels en afstempelingen, alsmede postzegelboekjes, kan men op zaterdagmiddag bij enkele specialisten terecht. De Dag van de Postzegel wordt gevierd met een bijzondere envelop met speciaal stempel; tevens komt er een speciale postzegel en een prestigeboekje. De dubbeltjeshoek van de Postex is aanwezig met een groot aantal stockboeken met postzegels van de gehele wereld, gesorteerd op land en thema. In het kader van het thema Olympische Spelen is eveneens een aantal leuke collecties te bewonderen.

Openingstijden van de beurs zijn: vrijdag 19 oktober van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag 20 oktober van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 21 oktober van 11.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt €5,-, op vertoon van een ledenpas van de KNBF krijgt men €1,- korting. Jongeren tot en met 17 jaar hebben vrije toegang. De laatste nieuwtjes, uitgebreide informatie en plattegrond vindt men op de website www.postex.nl