Stedendriehoek

‘Pling’ op de fiets kost vanaf nu 95 euro

STEDENDRIEHOEK – Pling! Ach, kan wel even snel… even kijken van wie dat berichtje is. Of welke kant moet ik op: links of rechts? Even de route checken. Vanaf vandaag is het echter echt af te raden om dit te doen als je op de fiets zit.

Niet alleen is het levensgevaarlijk, vanaf vandaag riskeer je een boete van 95 euro. Bestuurders van fietsers (in de auto was het gebruik van de smartphone al langer verboden) mogen per 1 juli geen telefoon meer in de hand houden, wat moet leiden tot minder onveilige situaties op de weg.

De route checken, appen met je vrienden en waarom niet… een spelletje doen terwijl je op de fiets zit. Doe het niet meer: er zijn vandaag al flink wat boetes uitgedeeld aan fietsers die de telefoon in de hand hielden. Er zijn natuurlijk alternatieven voor het vasthouden van de telefoon in de hand. Een smartphonehouder op het stuur van de fiets voor het checken van de route, oordoppen in je oren – al is het natuurlijk af te vragen of dit de veiligheid bevordert – en de telefoon opbergen in je zak, of gebruik maken van spraakbesturing. Feit is dat de nieuwe wet er vandaag door is: appen op de fiets gaat geld kosten, flink wat geld.

Foto: campagnebeeld Rijksoverheid