Stedendriehoek

Paspoort kwijt in het buitenland?

STEDENDRIEHOEK – Het is zo ongeveer het laatste waar je aan wilt denken tijdens je vakantie, maar helaas overkomt het elk jaar weer veel mensen: het kwijtraken van je paspoort terwijl je vakantie aan het vieren bent. Rijksoverheid geeft de volgende tips wat te doen in dit geval.

Paspoort of identiteitskaart kwijt in buitenland
Bij het verliezen van het paspoort of identiteitskaart in het buitenland is het van belang dit zo snel mogelijk te melden bij de plaatselijke politie. Vervolgens kun je een noodpaspoort aanvragen, zodat je deze kunt gebruiken voor de terugreis. Een noodpaspoort kan worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Bij terugkomst in Nederland is het verstandig het verloren document te laten registreren; dit om fraude met je paspoort te voorkomen.

Kom je er achter dat het paspoort toch niet weg was en vind je het bijvoorbeeld terug onderin je koffer, verstopt onder andere spullen, lever dit document dan in bij de gemeente. Doordat dit paspoort geregistreerd staat als vermist is het geen geldig document meer. De registratie kan niet ongedaan worden gedaan en gebruik van het terug gevonden document is strafbaar.