Stedendriehoek

Ontdek hier dé tuintrends van 2019

Om het hele jaar door van je tuin te kunnen blijven genieten, is het belangrijk om deze van voldoende onderhoud te voorzien. Denk bij het onderhouden van je tuin aan het verwijderen van onkruid, het planten van nieuwe struiken en groenteplantjes, enzovoorts. In dit artikel zetten we verschillende trends voor tuinen op een rijtje. Bij welke van deze trends sluit je eigen tuin momenteel al aan?

Tip: zelfs wanneer je in een stad woont en enkel een balkon hebt, kan het de moeite waard zijn om door te gaan met lezen. Ook in grote steden kun je namelijk een eigen tuintje creëren! 

De balkonmoestuin raakt steeds meer in trek
Voor balkons worden er tegenwoordig speciale houten bakken aangeboden, waarmee je ook op het balkon een tuintje kunt beginnen. Veel woningbezitters kiezen ervoor om deze bakken te vullen met groenteplantjes. Denk bijvoorbeeld aan slaplantjes, andijvieplantjes, enzovoorts. Op deze manier geniet je iedere zomer van verse groente! Naast groenteplantjes kunnen ook verschillende fruitplantjes gepoot worden. Denk aan een aardbeiplantjes, een frambozenstruik, enzovoorts. Wanneer je dergelijk fruit in de winkel koopt, ben je hier vaak veel geld voor kwijt. 

Naast de mogelijkheid om een houten bak te kopen om een balkonmoestuin te beginnen, kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Koop wat houten planken bij de bouwmarkt en ontwikkel je eigen, op maat gemaakte plantenbak voor op het balkon.

Moderne tuinset van kunststof biedt voordelen
Niet alleen de balkonmoestuin behoort tot de trends van dit moment. Ook kiezen steeds meer mensen voor een nieuwe set van tuinmeubelen. Waar men voorheen vaak voor houten meubels koos, zijn het de kunststof meubels die het momenteel goed doen. Het voordeel van kunststof tuinmeubels is het feit, dat je deze heel eenvoudig kunt onderhouden. Je hoeft ze aan het begin van de zomer enkel af te nemen met een vochtige doek, om ze er weer als nieuw uit te laten zien. 

Bij tuinmeubels is het verstandig om voor kwaliteit te kiezen. Zo zal je hier het langste plezier van hebben en worden klachten aan je rug of nek voorkomen. Er zijn verschillende online tuinwinkels die de tuinmeubelen aanbieden. Door de meubels in de herfst te kopen, profiteer je doorgaans van aantrekkelijke kortingen.

Een vuurtafel op het terras gebruiken
Een derde trend voor tuinen is het gebruik van een vuurtafel. Het is een goed, maar vaak aanzienlijk duurder alternatief voor de traditionele vuurkorf. Een vuurkorf heeft het nadeel, dat deze vaak veel rook geeft en daarbij voor schade aan je terras of tuin kan zorgen. Denk aan het smeulende hout, wat op het gazon waait. Hier zullen al snel brandplekken ontstaan, die meerdere jaren nodig hebben om volledig te herstellen. Met een vuurtafel heb je geen last van dergelijke problemen. Een vuurtafel werkt namelijk op basis van een gasaansluiting op een gasfles, die vaak onder de vuurtafel geplaatst kan worden. 

Vuurtafels worden in verschillende vormen en formaten aangeboden. Zo vind je altijd een vuurtafel, die past bij het formaat van je terras of balkon. Kies je voor een vierkant model, of ga je voor een langwerpige variant? Vuurtafels zorgen voor de nodige gezelligheid en warmte. Op deze manier kun je tot laat op de avond buiten blijven zitten! Net als bij de balkonmoestuin, is het ook bij vuurtafels mogelijk om deze zelf te ontwikkelen.