Ondernemend

Zo regel je als ondernemer je internationaal transport

Zaken doen met het buitenland is een flinke stap vooruit als ondernemer. Als jouw producten over de grens in de smaak vallen dan is dat een bevestiging dat je iets op de markt brengt dat ertoe doet. Maar hoe pak je het transport aan? Dit is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid, de bestemming en de frequentie. Transport binnen Europa vindt vooral over de weg, over het spoor of over het water plaats. Transport naar andere werelddelen gaat deels per vliegtuig, maar vooral via grote zeeschepen. Transport per vliegtuig is vanwege de hoge kosten meestal niet de meest aantrekkelijke optie.

Een ervaren transportbedrijf

Als je zelf geen ervaring hebt met het regelen van internationaal transport dan kun je het beste zaken doen met een bedrijf dat het klappen van de zweep goed kent. Als je je goederen laat vervoeren door Kuipers Logistics dan weet je zeker dat het met de vracht wel goed komt. Samen met de klant wordt de beste manier van transport gevonden. Deze is afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever en de aard van de vracht. Verse groenten naar Frankrijk brengen gaat meestal per vrachtwagen. Een lading grondstoffen of halffabricaten die naar de Verenigde Staten moet wordt doorgaans over zee getransporteerd. Als er sprake is van zeetransport dan moeten de goederen uiteraard ook naar de haven worden gebracht om daar te worden ingeladen in een zeecontainer. Ook dit kun je aan het transportbedrijf in Nederland overlaten.

Transport van kwetsbare goederen

Kwetsbare of waardevolle goederen verschepen is een verhaal apart. Je wilt immers dat ze heelhuids aankomen en geen schade oplopen. In een zeecontainer wordt doorgaans vracht van meerdere opdrachtgevers geladen. Die wordt op de plaats van bestemming uitgeladen en vervolgens uitgeleverd. Je kunt echter ook kiezen voor professioneel transport met een eigen container. Dit wordt FCL genoemd, oftewel Full Container Load. De opdrachtgever krijgt dan de beschikking over een eigen container, ook als deze niet ten volle wordt benut. Dit geeft uiteraard veel meer zekerheid tijdens het transport over zee.

Douane afhandeling

Binnen de EU is er vrij transport van goederen. Maar als je een order hebt voor een land buiten de EU krijg je te maken met de douane. Je kunt voor een zeevracht de douane formaliteiten al in Nederland regelen. De documenten worden digitaal vooruit gestuurd. Op die manier wordt veel tijd bespaard bij het inklaren ter plaatse. Uiteraard kan altijd een controle van de container plaatsvinden om te verifiëren of de vracht overeenkomt met dat wat in de papieren wordt vermeld. Maar door voor deze manier van werken te kiezen kan het verdere binnenlands transport vaak wel veel sneller plaatsvinden en is de bestelling dus sneller bij de ontvanger. Datzelfde geldt overigens ook voor transport vanuit het buitenland naar Nederland. Ook daarbij kunnen de douane formulieren vooraf worden doorgestuurd zodat ze al beschikbaar zijn als de zending in Nederland arriveert.