Ondernemend

‘Veilig werken en veilig met elkaar werken’

BlueView is een uniek productiebedrijf, waar mensen werken die vallen onder de participatiewet. In aanloop van deze wet, die op 1 januari 2015 van start ging, werd in 2012 de eerste vestiging geopend in Nijmegen, door initiatiefnemers Camiel Hunink, Job Swinkels en Lex Leenen. Onderhand zijn er zes vestigingen, waaronder een in Apeldoorn en Zutphen.

BlueView is een zogenoemde ‘social firm’. Zij onderscheidt zich van een regulier commercieel bedrijf door niet in de voornaamste plaats financiële doelen na te streven, maar werkgelegenheid voor mensen die vallen onder de participatiewet te creëren. Echter is een social firm geen overheids- of non-profit instelling. Er is sprake van producten en/of diensten ten behoeve van een markt en klanten. Er zijn opdrachtgevers die normale eisen stellen aan kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en service. Er heerst dan ook een bedrijfsmatige cultuur, waarin van alle medewerkers prestaties naar vermogen wordt verwacht.

Het gezicht achter BlueView Apeldoorn BV en BlueView Zutphen BV is Gerrit-Jan Geertshuis. Na 30 jaar in loondienst te zijn geweest, startte hij als ondernemer. Hij koos bewust voor een bedrijf waar product én mens centraal staat. In samenspraak met BlueView-initiatiefnemer Lex Leenen stapte hij naar de toenmalige Felua-groep (tegenwoordig Lucrato), die op zoek was naar een ondernemer binnen hun werkbedrijf. Via een detacheringsovereenkomst begon het bedrijf in 2015 met circa 40 man, die sorteer-, seal- en inpakwerkzaamheden verrichte. Gerrit-Jan zag veel talent bij de werknemers om dingen te maken en monteren. “Na drie maanden sloten we al een contract met AXA STENMAN INDUSTRIES”, legt de ondernemer uit. “We gingen allerlei soorten slotjes monteren (denk aan E-bike accu-, ring-, MTB- en oplegsloten). We zijn van 400 sloten in de week naar 25.000 gegaan. We produceren in Apeldoorn ook nog verschillende types raamuitzetters, scharnieren en vloermarkeringen voor in magazijnen en parkeergarages. In vijf jaar tijd hebben we nooit stilgezeten. We hebben nu circa 125 man aan het werk, die iedere dag om half acht klaar zit om vol enthousiasme aan de slag te gaan. Daarnaast hebben we vorig jaar een naaiatelier geopend.”

Dit naaiatelier wordt draaiende gehouden door Asad en zijn vrouw Fazelah. Hij heeft ruim 30 jaar werkervaring opgebouwd als kleermaker in zijn geboorteland Afghanistan. Door omstandigheden moesten hij en zijn vrouw Afghanistan verlaten. In Nederland heeft Asad opnieuw zijn werkgeluk gevonden. Met zijn jarenlange werkervaring richtte hij samen met zijn vrouw in samenwerking met BlueView Apeldoorn BV een succesvol naaiatelier op. “Asad kan alles maken”, lacht Gerrit-Jan. “Van ballroom jurken tot regenjassen en terraskussens met een verwarmingselement, hij zet iedere vraag om naar een product. Een naaiatelier als dit is uniek in Nederland. We hebben nu circa zeven medewerkers en willen dit jaar naar de tien.”

Samenwerking met werkbedrijf Delta in Zutphen

BlueView Zutphen BV werd in samenwerking met sociaal werkbedrijf Delta in 2018 geopend. Op deze locatie verzorgen de medewerkers onder andere voor het internationale bedrijf FLAMCO montage- en assemblagewerkzaamheden voor verwarmingsproducten. Tot aan testen toe kunnen zij het product afronden. Daarnaast verzorgt BlueView Zutphen BV ook een stuk montage- en assemblagewerkzaamheden van AXA-sloten en inpakwerk voor lokale bedrijven. Het bedrijf begon bijna twee jaar geleden met 40 man er is gegroeid naar circa 110 man door unieke samenwerking met Zutphen.

“Ik ben ervan overtuigd dat mensen zich heel goed kunnen ontplooien bij BlueView. Mensen aanmoedigen om zich te ontplooien en ontwikkelen is mijn grootste drive. Ik heb ook het mooiste werk van de wereld. Iedere dat is nieuw en uitdagend. Iedere dag zie ik mensen groeien, mooie producten maken en tevreden klanten. BlueView is een mooi voorbeeld dat mensen meer kunnen dan je denkt.”

BlueView is altijd op zoek naar mooie samenwerking in de buurt. “Het moet een win-winsituatie zijn. BlueView kan gemeenten en bedrijven ontzorgen.” Geïnteresseerd in BlueView neem dan contact op met Gerrit-Jan. Zie contactgegevens hieronder.

BlueView Apeldoorn BV
Egerlaan 15
7334 AD Apeldoorn
T: 06-20214199
E: info@blueviewapeldoorn.eu
I: www.blueviewapeldoorn.eu

BlueView Zutphen BV
Coenensparkstraat 6
7202 AN Zutphen
T: 0575-743270