Ondernemend

Tuinliefhebbers maak je blij met zaden

Over zo’n vier maanden barst het nieuwe tuinseizoen los en kunnen tuinliefhebbers weer naar hartenlust tuinieren. Maar cadeautjes geven voor de tuin kan het hele jaar door, ook op Pakjesavond of tijdens Kerst. Is jouw getrokken lootje van iemand die gek is op tuinieren? Dan heb je geluk. Cadeautjes voor de tuin zijn er in overvloed. Te denken valt aan bloempotten, tuingereedschap, tuinverlichting maar ook aan alles op het gebied van kweken en zaaien

Een klein cadeautje
Liefhebbers van de moestuin zijn gek op zaden. Als je op zoek bent naar een klein cadeautje (niet alleen qua formaat maar ook qua prijs) zijn groentezaden, bloemzaden of kruidenzaden een goed idee. Zaden kopen doe je eenvoudig online. Het voordeel is dat je de keuze hebt uit een breed assortiment maar ook dat je het drukke tuincentrum inclusief kerstshow kunt vermijden. Ideaal als je weinig tijd hebt of juist geen zin hebt in een mensenmassa. Zaadjes zijn een leuk cadeautje voor in de schoen, voor bij een surprise of als je nog budget over hebt. Maar welke zaadjes zijn er allemaal? Wij zetten meerdere bloemenzaden, kruidenzaden en groentezaden voor je op een rij. 

Vrolijke tuin
Voor het creëren van een kleurrijke tuin zijn er veel soorten bloemzaden verkrijgbaar. Zo heb je asters, cosmos, ijsbloemen en vergeet- me-nietjes. Je kunt kiezen voor eenjarigen, tweejarigen of meerjarigen. Ook is er een ruime keuze in zaadmixen. Houd je van afwisseling? Met zoveel keuze kun je je border ieder jaar van een nieuwe kleurenpracht voorzien. Wil je iets bijzonders? Dan is de speciale bloemmix Avondgeurders een aanrader. ‘s Avonds verspreidt deze mix een heerlijk geur terwijl je zit te genieten op het terras. 

Eigen kruidentuin
Een eigen kruidentuintje is al een een aantal jaren populair. Kruiden zien er fris groen uit en verspreiden een heerlijke geur door de tuin. Een kruidentuintje neemt niet veel ruimte in beslag. Het is mogelijk om kruiden in huis of op het balkon te kweken. Zet verschillende bloempotten met kruiden bij elkaar en je tuintje is klaar. De volgende kruidenzaden worden veel gebruikt in gerechten en mogen dan ook niet in de eigen kruiden ontbreken: peterselie, rozemarijn, tijm, munt, basilcum en salie. Of kies gelijk voor een kruidenzadenpakket. Dan kun je de meest gebruikte kruiden in één keer gaan kweken. 

Biologisch groentetuin
Organisch of biologisch tuinieren is in opkomst. Bij organisch tuinieren laat je kunstmest en gifstoffen achterwege. Je maakt alleen gebruik van natuurlijke middelen en van biologische zaden. Iedere groente kun je zelf kweken. De groenten zijn opgedeeld in verschillende soorten gewassen. Zo heb je de keuze uit blad- en steelgewassen, knolgewassen, Oosterse groenten en peulgroenten. Naast gewone zaadjes zijn er ook gepilleerde zaden. Pillenzaden hebben als voordeel dat ze gemakkelijk uit te strooien zijn waardoor uitdunnen niet meer nodig is.