Ondernemend

Hoe duurzaam is Warren Buffet?

Warren Buffett, voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway, is voor velen een rolmodel in de beleggingswereld. Hij is ook niet bang om zijn mening met het publiek te delen, en over zijn beleggingsstrategie is hij altijd heel open. Kwesties als politiek, sociaal beleid, ethiek en slim geld verdienen zijn thema’s waar hij zich vaak over uitspreekt.

Maar de investeerder trekt de grens bij het opleggen van zijn persoonlijke opvattingen op de bedrijfsvoering van zijn eigen bedrijf, Berkshire Hathaway. Hij is misschien voor meer belastingen op de superrijken, maar dat betekent niet dat hij tegen een belastingvoordeel is dat een van zijn bedrijven helpt. Hij gaat een bedrijf waarvan hij eigenaar is niet vertellen hoe te reageren op oproepen voor meer voor wapenbeheersing.

Klimaat Voorstellen
Toen tijdens een aandeelhoudersvergadering voorstellen werden gedaan met het oog op afremmen van klimaatverandering reageerde de 91-jarige Buffet: “Ik denk niet dat bij het nemen van een investeringsbeslissing over Berkshire Hathaway, of de meeste bedrijven – vrijwel alle bedrijven die ik kan bedenken – klimaatverandering zou moeten worden een factor in het besluitvormingsproces”.

Duurzaam ondernemen
In de Stedendriehoek wordt ook nagedacht over duurzaamheid, en in het bijzonder maatschappelijk verantwoord ondernemen. De huidige tijd wordt door sommigen als een nieuwe transitieperiode aangemerkt, die de duurzaamheidstransitie genoemd kan worden. Men vaart hier dus duidelijk een andere koers dan Warren Buffet.

Verzekeringen
Over zijn aandelen in verzekeringsmaatschappij Geico zei hij dat hij er niet in geloofde dat klimaatverandering de verzekeringsindustrie zou schaden. Onroerend goed en ongevallen, de primaire verzekeringstak van Berkshire, wordt jaarlijks geprijsd, in tegenstelling tot levensverzekeringen waar een bedrijf een prijs bepaalt voor tientallen jaren in de toekomst.

En Buffett is van mening dat hier het verschil in zit, omdat er volgens hem niets op wijst dat klimaatverandering zo snel toeslaat dat hij niet meer jaarlijks prijzen kan aanpassen.

Vastgoedmarkt
Berkshire is een belangrijke speler op de vastgoedmarkt, met zowel een bouwbedrijf voor huizen als een hypotheekverstrekker. Daarnaast heeft Berkshire Hathaway aandelen in grote Amerikaanse banken die hypotheken verstrekken. Alleen in onroerend goed geeft Buffett toe een financiële angst te hebben voor klimaatverandering. Zo gaf hij toen zelf niet een investering te doen in vastgoed dat in laaggelegen gebieden ligt, vanwege het gevaar dat de stijgende zeespiegel vormt voor deze regio’s.

Zijn analyse is een combinatie van onder andere risico’s inschatten en bepalen hoe snel hij zijn investering weer terug heeft. Wanneer men zelf begint met beleggen, effecten uitlenen of investeren is het altijd goede raad om goed onderzoek te doen.