Ondernemend

4 tips om een kwalitatieve bouwlamp te vinden

Wie denkt dat bouwlampen alleen van pas komen op de bouw, heeft het mis. Het is namelijk ook handig om thuis een bouwlamp te hebben. Zo’n lamp biedt bijvoorbeeld uitkomst als je een klus uit wilt voeren in een donkere ruimte. Daarnaast kun je een bouwlamp gebruiken om buiten meer licht te creëren. Heb je nog geen bouwlamp in huis? Dan ben je mogelijk van plan er eentje te kopen. Dit lijkt een stuk makkelijker dan het is. Om te voorkomen dat je een miskoop doet, zetten wij hier 4 tips op een rijtje om een kwalitatieve bouwlamp te vinden.

1. Ken de verschillende soorten bouwlampen
Voordat je op zoek gaat naar een bouwlamp, moet je weten dat er verschillende soorten zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een led schijnwerper en halogeen bouwlampen. Vroeger kocht vrijwel iedereen een halogeen bouwlamp. Grote voordeel van deze lampen was dat ze een hoge lichtopbrengst hadden. Hierdoor kon je ze uitstekend gebruiken om een klus in of rondom jouw woning uit te voeren. Toch hebben halogeenlampen ook een groot nadeel: het stroomverbruik. Doordat de lampen zoveel licht afgeven, verbruiken ze veel stroom.

Tegenwoordig kun je vrijwel nergens meer halogeen bouwlampen kopen. In fysieke en online winkels worden nagenoeg alleen nog maar led bouwlampen verkocht. Ledlampen zijn namelijk een stuk duurzamer dan halogeenlampen. Daarnaast zijn ze de laatste jaren steeds verder doorontwikkeld, waardoor de lampen tegenwoordig niet meer onder doen voor halogeenlampen. Ze zijn misschien wat duurder in de aanschaf, maar op de lange termijn zijn ze aanzienlijk goedkoper. Led bouwlampen verbruiken namelijk veel minder stroom dan halogeen bouwlampen.

2. Kies een geschikt aantal lumen
Een kwalitatieve bouwlamp geeft voldoende licht. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het allerminst. Er zijn namelijk voldoende bouwlampen met een lage lichtintensiteit. Om te voorkomen dat je zo’n lamp koopt, kijk je naar het aantal lumen. Vroeger lette je vooral op het aantal watt, maar tegenwoordig wordt de lichtsterkte uitgedrukt in lumen. Heb je een bouwlamp nodig die veel licht afgeeft? Kies dan voor een lamp met een hoog aantal lumen. Hoe groter de hoeveelheid lumen, des te meer licht er van de lamp komt. Weet je niet precies hoeveel licht je nodig hebt? Overweeg dan een bouwlamp te kopen waarvan je de lichtintensiteit zelf in kun stellen.

3. Kijk naar het soort licht
Als je op zoek bent naar een nieuwe bouwlamp, kijk je waarschijnlijk vooral naar de buitenkant van de lamp. Toch raden wij je aan je ook tot de binnenkant te richten. Niet iedere lamp straalt namelijk hetzelfde soort licht uit. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen warm en koud licht. Warm licht is wat geler dan koud licht. Zo’n lamp is vaak wat sfeervoller dan een ‘koude’ bouwlamp. Als je de lamp uitsluitend wilt gebruiken tijdens het klussen, kun je het beste voor koud licht kiezen.

Wist je overigens dat je aan de buitenkant van de verpakking al kunt zien of het om warm of koud licht gaat? Op de verpakking staat namelijk vaak een K-waarde aangegeven. Dit staat voor de Kelvin-waarde. Als je een bouwlamp met warm licht wilt, kies je voor een lamp met een lage K-waarde. Hoe lager deze waarde is, des te warmer het licht dat hij uitstraalt.

4. Let op stof- en waterdichtheid
Kwalitatieve bouwlampen zijn stof- en waterdicht. Helaas geldt dit lang niet voor iedere bouwlamp. Er zijn bijvoorbeeld genoeg lampen die niet of nauwelijks bestand zijn tegen water en/of stof. Als je van plan bent de lamp tijdens het klussen te gebruiken, is het aan te raden een stof- en waterbestendige bouwlamp te kopen. In zo’n ruimte is het namelijk vaak stoffig en vochtig. Om te bepalen in hoeverre bouwlampen stof- en waterdicht zijn, richt jij je tot de IP-waarde. Hoe hoger deze waarde is, des te beter de lamp bestand is tegen stof- en water.