Stedendriehoek

Noten: gezonde vitaminen- en mineralenbommetjes

Als je extra op je gezondheid wil letten, dan is het toevoegen van noten aan je dieet een mooie manier om extra goeds binnen te krijgen. Maar zijn alle noten gezond? En hoe nuttig je ze het beste? In dit artikel gaan we hier verder op in!

Elke dag één handjevol
Een handjevol noten zit meer in dan je denkt! Eén kleine portie noten zit vol met vitaminen en mineralen, dus het is een goed idee om elke dag één handjevol noten te nuttigen. Over het algemeen zijn er geen ongezonde noten, dus je kunt alle noten toevoegen aan je dieet.

Boordevol vitaminen en mineralen
Elke nootsoort is uniek in zijn portie aan vitaminen en mineralen, dus we kunnen niet zeggen dat er een nootsoort is die het gezondst is. Zo staat de hazelnoot bekend om zijn hoge hoeveelheid foliumzuur, deze is daardoor uitermate geschikt voor zwangere vrouwen. Ook bevatten hazelnoten veel vitamine E, koper, en mangaan. Net als amandelen, maar als extraatje vinden we in amandelen ook magnesium, vitamine b12, en fosfor. Walnoten daarentegen bevatten veel omega-3 vetzuren, en pistache noten zijn de beste noten om je LDL-cholesterol te verlagen. Zo zie je dat elke noot zijn eigen specifieke eigenschappen heeft, en eigenlijk vitaminen- en mineralenbommetjes zijn waar we elke dag wat meer van moeten eten.

Gezonde recepten met noten
Een notenmix is zeer geschikt als snack. Zo krijg je een grotere variëteit aan vitaminen en mineralen binnen. Maar je kunt ook kiezen voor pindakaas of een spread van hazelnoot. Er zijn veel recepten op internet te vinden van gezonde en lekkere notenspreads die je zelf kunt maken. Een voorbeeld hiervan is gezonde Nutella. Dit maak je heel simpel door een mix van geroosterde hazelnoten, wat dadels, kokosolie, cacaopoeder, een snufje zout, en wat vanille-extract en honing voor extra smaak. Deze mix stop je in de keukenmachine en laat je blenden totdat er een fijne pasta ontstaat. Als je de spread wat dunner wilt hebben kun je wat melk toevoegen totdat je de gewenste substantie hebt bereikt. Dit is een hele gezonde manier om je dag te beginnen! Ook smoothies kunnen verreikt worden met noten, en heerlijk is het om granola te maken van de noten die jij lekker vindt. Granola kun je eten met fruit of yoghurt. Zo kun je variëren in jouw notenreis, en zal je het niet snel zat raken.