Stedendriehoek

Nog geen verbod op telefoongebruik op de fiets in zicht

STEDENDRIEHOEK – Bellende fietsers of fietsende bellers; het leidt tot veel ongelukken en het zag er naar uit dat er per 2019 een verbod zou komen op het gebruik van de telefoon op de fiets. Maar de kans dat het verbod komend jaar al zal worden ingevoerd, zou inmiddels een stuk kleiner zijn, laat een woordvoerder van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten.

Van Nieuwenhuizen zei eind 2017 een verbod op telefoongebruik tijdens het fietsen te willen. Het plan was om in 2018 een wetsvoorstel in te dienen, zodat de wet in 2019 na goedkeuring zou kunnen ingaan. Tot op heden ligt er echter nog geen voorstel op tafel. “Het gebruik van de telefoon in de auto is al verboden, maar op de fiets nog niet en dat terwijl we dagelijks de slingerende fietsers voorbij zien komen.”

Het Verbond van Verzekeraars drong er eerder bij de overheid al op aan bestuurders en jongeren bewust te maken van het gevaar van smartphones in het verkeer. “We zien een duidelijke stijgende lijn in het aantal ongevallen en smartphones spelen hier vaak een rol in”, stelde een woordvoerder van de organisatie eind vorig jaar. Foto: fietsen123.nl