Stedendriehoek

Nederlands Openluchtmuseum ontving afgelopen jaar ruim 550.000 bezoekers

ARNHEM – Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft het jaar 2018 goed afgesloten. Met ruim een half miljoen bezoekers kijkt het museum terug op een succesvol jaar.

Het museum heeft een turbulent jaar achter de rug. Na een ingrijpende reorganisatie in het voorjaar trad Teus Eenkhoorn in juni aan als nieuwe directeur. De koers die door hem in de tweede helft van het jaar is ingezet, zorgt ervoor dat het museum een weg is ingeslagen die past bij de ambities voor de komende jaren.

Investeren in de toekomst

Dat het museum een constante balans zoekt tussen heden en verleden, uit zich onder andere in de Canon van Nederland waarbij de context van de Nederlandse geschiedenis ook geplaatst wordt in de tijd van nu. Periodes uit de Nederlandse geschiedenis worden zowel in het museumpark getoond als in het binnenmuseum’. Maar ook wordt de samenwerking met netwerkpartners steeds belangrijker.

Thema van 2019

Dit jaar heeft als thema ‘Gruwelijk lekker!’. Binnen dat thema passeren smaken geuren en eetgewoontes door de eeuwen heen de revue. Daarnaast worden in 2019 eerste belangrijke stappen gezet om de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de stedelijke ontwikkeling een plek in het museum te geven. Verder is het streven om een historische vakantiewoning uit Warnsveld die eerder dit jaar aan het museum geschonken is en waar in de oorlog onderduikers zaten in 2020 aan het publiek te tonen.

Geschiedenis is en blijft actueel

Directeur Eenkhoorn: “Het Nederlands Openluchtmuseum biedt een absolute meerwaarde voor het (inter-) nationale culturele veld. Dat blijkt ook uit het feit dat wij genomineerd zijn voor ‘Museum of the Year Award 2019. De ontwikkelingen van de Nederlandse maatschappij en de veranderingen die daarin plaatsvinden geven het museum tal van mogelijkheden. Ik heb veel vertrouwen in de koers die is ingezet en kijk uit naar komende jaren.”

Bron: Het Nederlandse Openluchtmuseum