Stedendriehoek

“Nederland is wel goed voorbereid op calamiteiten bij de gasvoorziening”

STEDENDRIEHOEK – Minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes spreekt het rapport tegen dat Nederland niet klaar is voor een gas tekort. De minister zegt dat in een reactie op een bericht van EenVandaag.

In 2030 wil het kabinet de gaswinning in Groningen stil hebben gelegd. Volgens EenVandaag dreigt Nederland in de problemen te komen als er een gas tekort zou zijn door een noodsituatie zoals een aardbeving en als dat tekort niet kan worden opgevangen door onder andere import.
Het crisisplan beschrijft de gevolgen en de te nemen stappen als Nederland ineens voor langere tijd geen gas kan pompen uit Groningen en er ook niet genoeg gas uit het buitenland gehaald kan worden. In dat geval zou Wiebes moeten beslissen wie van het gas afgesloten dient te worden, waarbij de schatkist op kan draaien voor de kosten van bedrijven die hun productie stil moeten leggen.
Het oude crisisplan is nu nog van kracht en daaruit blijkt dat de overheid goed is voorbereid, aldus Wiebes. “De plannen liggen klaar. De update hierop is eind van het jaar gereed.”