Stedendriehoek

Michiel van Dorsten neemt alles zoals het komt

Michiel van Dorsten neemt het zoals het komt. In de diagonaal of op het midden. In de zaal of op het strand. Hij staat zijn mannetje aan het net. Na een decennium topvolleybal weet de geboren Drent wel wat er bij komt kijken om zich staande te houden. Met 212 centimeters boven NAP verliest Van Dorsten sowieso niet gauw het overzicht. Het afdwingen van een plek in de play-off finale met Draisma Dynamo ligt daarom geheel in handen van de spelers zelf, oordeelt de langste van het stel. “Als wij met deze spelers fris in de kop zijn, zijn wij een Top 2-team.”

Als afsluiting van zijn tweede periode in Apeldoornse dienst wil Van Dorsten opnieuw een gooi doen naar de hoofdprijs. Dynamo’s twaalfde en vooralsnog laatste landstitel maakte de 31-jarige routinier in 2010 als aanstormend talent al mee. “Het was mijn tweede seizoen. Ik kwam dat jaar in de basis. Ik speelde alles, stond naast allerlei gelouterde krachten in het veld en kreeg zelfs een uitnodiging voor het Nederlands team. Helaas scheurde ik in december mijn voorste kruisband. Het beslissende punt heb ik dus niet gescoord, maar ik heb wel een bijdrage geleverd aan dat kampioenschap.” 

Omgaan met tegenslagen heeft de bij technisch dienstverlener Unica werkzame projectmanager sindsdien wel geleerd. “Na die blessure deed ik er acht maanden over om terug te komen. Twee maanden later scheurde ik een kruisband in mijn andere knie. Dat kostte me twaalf maanden. Ik kreeg daarop geen verlenging van mijn contract en ben gaan studeren”, vertelt de oud-speler van het Hoogeveense Olhaco en VC Sneek hoe hij in 2013 van de ene op de dag beachvolleyballer werd. “Ik ging spelen in het tweede van Dynamo, maar het indoorseizoen was nog niet begonnen op het moment dat ik weer fit was. Dan ga je maar naar buiten. Ik ben toen een beetje gaan beachvolleyballen. Zand is ook beter voor m’n knieën. In totaal heb ik het drie jaar gedaan. Met het WK in Apeldoorn als hét hoogtepunt. Voor je eigen publiek, in eigen land een WK spelen, is wel heel vet”, kan Van Dorsten bogen op mooie herinneringen aan de avontuurlijke periode waarin hij de wereld overtrok als onderdeel van het beachcircuit. 

Na het afronden van zijn studie commerciële economie zei Van Dorsten het strand vaarwel en richtte hij zich op zijn maatschappelijke loopbaan. Daarnaast ging hij weer in de zaal volleyballen. Hij keerde op het oude nest terug bij Draisma Dynamo. Drie jaar lang combineerde hij werk en sport. Aan het einde van het huidige seizoen komt aan deze dubbele belasting een einde. Van Dorsten houdt het volleyballen op topniveau voor gezien en stort zich volledig op zijn baan. 

Vooralsnog is zijn honger naar sportief succes echter allesbehalve gestild. De blonde reus wil zijn volleyballoopbaan bij Draisma Dynamo hoe dan ook op gepaste wijze afsluiten. Door de pieken en dalen van het huidige seizoen laat hij zich in elk geval niet kisten. Onlangs tegen Orion behoorde hij zelf tot de spelers die door een rondwarend griepvirus niet helemaal honderd procent fit aan de wedstrijd konden beginnen. Zoals het een rechtgeaard volleyballer betaamt, sloeg hij zich er doorheen. “We moeten ermee omgaan. Als iemand ziek is of niet kan spelen, moet er iemand anders opstaan.” 

Hoewel Van Dorsten de langste van het stel is, kijkt hij niet neer op zijn tegenstanders. Al doen de naaste concurrenten er naar zijn mening wel verstandig aan om op te kijken tegen Draisma Dynamo… “Dit seizoen is een opeenstapeling van ziektes en blessures. Alle tegenslagen die je kunt bedenken hebben we wel gehad. Dat is niet ideaal natuurlijk, niet wat je wilt. Gelukkig is de competitieopzet zo dat we pas nu hoeven te presteren op het maximum van ons kunnen. In die wedstrijden tegen Lycurgus en Orion beslissen we zelf of we om de titel spelen. Lycurgus en Orion hebben misschien iets meer zelfvertrouwen. Of misschien beter gezegd: zij stralen dat meer uit. Ook zit er bij die ploegen wat meer continuïteit in. Qua spelers vind ik ons minimaal gelijkwaardig. Of misschien zelfs wel beter.”

Bier en bitterballen

Voor ondernemend Apeldoorn vormt elke thuiswedstrijd van de volleyballers van Draisma Dynamo een ideale gelegenheid zakelijke relaties in een informele sfeer te ontmoeten. Bij de topper op woensdag 4 april tussen Draisma Dynamo en regerend landskampioen Abiant Lycurgus hoopt het bestuur van de businessclub de leden weer in groten getale te mogen verwelkomen in de Draisma Dynamo Arena. Voor aanvang staat de koffie klaar. Na afloop kan iedereen als afsluiting van een avond topvolleybal onder het genot van ‘bier en bitterballen’ nog even gezellig napraten. In april en mei staan onder andere een vriendenlunch, bedrijfsbezoeken aan Centraal Beheer en Owens Corning, een event met Social Media Club 055 en de jaarlijkse golfdag op het programma. Interesse in een businessclublidmaatschap? Kijk eens op www.vriendenvandynamo.nl .