Stedendriehoek

Metrostation in tuin Musea Zutphen

ZUTPHEN – Wat doemt daar op achter de Schelpenpoort van de Musea Zutphen? Een metrostation midden in de museumtuin? Op vrijdag 20 en zaterdag 21 juli kunnen bezoekers de installatie van kunstenaar Willem de Haan bekijken in de tuin van de Musea Zutphen. De installatie maakt deel uit van de promotie van Kunstlijn Oost, een nieuw initiatief van een aantal culturele instellingen in Oost-Nederland, waaronder het Kunstgemaal Bronckhorst, Kunstenlab Deventer, Kunstvereniging Diepenheim, Museum MORE Gorssel en Musea Zutphen.

Vervreemdend effect
Met de plaatsing van het Metrostation van kunstenaar Willem de Haan in de openbare ruimte rondom deze culturele instellingen wordt met deze ludieke actie aandacht gevestigd op hun promotionele samenwerking. Hiermee willen zij bezoekers attenderen op de rijkdom aan verschillende culturele instellingen in Oost-Nederland die op enkele kilometers van elkaar te vinden zijn, omgeven door een prachtig landschap.
Het Metrostation veroorzaakt een vervreemdend effect op iedere locatie waar het geïnstalleerd wordt. Bezoekers worden uitgedaagd interactie aan te gaan met het kunstwerk en het gevoel van vervreemding en ontregeling dat zij zullen ervaren te onderzoeken.

Leuk dagje uit in Oost-Nederland
Binnen deze samenwerking verschijnt een informatieve folder met fiets- en autoroutes en op de websites van alle deelnemers kunnen bezoekers meer informatie vinden over Kunstlijn Oost. Zo kan een leuk dagje uit vol kunst en cultuur gepland worden.
De culturele instellingen liggen op nog geen 20 minuten reizen van elkaar vandaan. Dus pak de fiets of auto en ontdek wat Oost-Nederland aan culturele schatten te bieden heeft.

Erfgoed en beeldende kunst in de Musea Zutphen
De Musea Zutphen – het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak – zijn dinsdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Bezoekers ontdekken in het Stedelijk Museum Zutphen het Verhaal van Zutphen aan de hand van bijzondere objecten die tot de oudsten van Nederland behoren. De tentoonstelling Adel in Beeld, over de adellijke families van Zutphen, is nog tot en met 30 september te zien.
In Museum Henriette Polak maken bezoekers kennis met mecenas Henriette Polak en komen zij oog in oog te staan met de vele kunstenaarsportretten die het museum rijk is. In het Digitale Depot kunnen bezoekers hun eigen tentoonstelling samenstellen. De tentoonstelling Onalledaags, met portretten van kunstenaars Rosemin Hendriks, Suzan Schuttelaar en Anita Vermeeren is tot en met 28 oktober te zien. Bij deze tentoonstelling worden veel leuke activiteiten georganiseerd. Voor het actuele programma, zie www.museazutphen.nl