Stedendriehoek

Lekker wandelen met je hond

STEDENDRIEHOEK – Voor hondenbezitters kan het soms verwarrend zijn waar je hond wel of niet mag loslopen. Om dit voor de zomermaanden te verduidelijken, hebben wij een overzicht voor gemaakt. Let op: er zijn veel meer hondenlosloopgebieden in de regio én op veel plekken mogen honden tussen 1 mei en 1 oktober niet loslopen.

Apeldoorn en omgeving is verschillende hondenlosloopgebieden rijk. Zo ligt er ten zuiden van kinderpretpark de Julianatoren een leuk, gedeeltelijk omheind losloopgebied voor honden. Dit gebied is onderdeel van natuurgebied Berg en Bos en ligt ingeklemd tussen de Amersfoortseweg en de Soerenseweg.

Het Caitwickerzand te Uddel ligt ook op de Veluwe. Dit is een prachtig gebied om een wandeling te maken. Speciaal voor honden is er een losloopgebied van 41 hectare. Dit gebied bestaat uit grasvelden en ruige stukken met boomstammen en klimbomen.

Ongeveer twintig minuten rijden vanaf Apeldoorn vindt men een nieuw hondenbos, gelegen tussen Kootwijk en Harskamp. In samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Barneveld is hier vorig jaar een afgerasterd stuk bos (van ongeveer 36 hectare groot) gerealiseerd, waar viervoeters kunnen loslopen en uitrazen. Op een later moment komt er ook een spartelvijver in dit bos. Staatsbosbeheer laat weten dat veel hondenbezitters nu nog gebruik maken van het nabijgelegen Loofles en het Kootwijkerzand, maar dat dit is eigenlijk niet de bedoeling. Vandaar dat er een alternatief is gerealiseerd.

Het Rozendaals Veld bij Arnhem, is slechts dertig minuten rijden vanaf Apeldoorn en een paradijs voor honden. Het gebied bestaat uit zandvlakten, heuvels, heide en bos en is onderdeel van Veluwe-Zuid. Midden op de heide is een groot losloopterrein voor honden, waar je met gemak uren kunt struinen. Op zomerse dagen is het even oppassen met het drukke fietspad dat dwars over de zandvlakte loopt, maar verder is het Rozendaalse Veld een grote hondenspeelplaats.

Deventer en omgeving
Twee jaar geleden werd er een nieuwe hondenspeeltuin gerealiseerd: Hondenspeelweide de Jacobshoeve. Deze weide is 2500 vierkante meter groot, volledig omheind en gevuld met allerlei speeltoestellen en attributen om de honden heerlijk te laten spelen. Zo is er een loopbrug, een tunnel, trekker banden, poortjes, een evenwichtsbalk, een doolhof en een zwemvijver die bij warm weer goed gevuld is. Speciaal voor puppys is er een apart puppyweitje zodat deze niet omver worden gelopen door de grote en lompere honden. Voor de honden staan er altijd voldoende drinkwaterbakken en voor de baasjes is er koffie en thee verkrijgbaar op aanvraag. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 16.00 uur en zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Wil je de speeltuin bezoeken stuur dan even een berichtje via Facebook @Hondenspeelweide de Jacobshoeve.

Losloopgebied het Wechelerveld ligt ten noorden van Deventer vlak boven Schalkhaar. Het veld werd vroeger gebruikt als oefenterrein door de Huzaren van Boreel. Hierdoor zijn er behalve knusse bospaadjes ook bredere paden waar vroeger werd gemarcheerd. Met 50 hectare is het Wechelerveld een van de grotere losloopgebieden van het land. Honden mogen bijna overal loslopen met uitzondering van een gebied van twee hectare die is afgerasterd; hier moet de hond aan de lijn. In het heidegebied bevindt zich een vennetje (kniehoog) waar de honden even kunnen drinken en poedelen. Langs de grens van het gebied zijn ook slootjes.

Honden mogen het hele jaar los in het buitengebied ten oosten van de wijk De Vijfhoek in Deventer. Het losloopgebied bestaat uit leuke oude landweggetjes langs weilanden en maisvelden. Je wandelt onder andere over de Gooikersdijk de Gravenweg en de Nieuwedijk. Let op: de weilanden en velden zijn verboden toegang voor honden. Daar komt bij dat je onderweg (afhankelijk van het tijdstip en het weer) af en toe een (brom)fietser tegen kunt komen. Zorg dus dat je hond goed onder appél staat als je hier gaat wandelen. Op verschillende plaatsen zijn bankjes geplaatst zodat je onderweg ook even lekker van het uitzicht kunt genieten. Er is hier geen opruimplicht.

De Renderklippen bestaande uit 320 hectare is een heide met begroeide stuwwallen tussen de plaatsen Epe en Heerde. Je mag overal met de hond lopen mits die goed luistert en binnen een straal van zes meter blijft. Midden op de Renderklippen staat de schaapskooi; van daaruit vertrekt dagelijks de herder met zijn kudde bijzondere Veluwse heideschapen. In de buurt van de kudde moeten de honden worden aangelijnd. Door de ligging ver van de steden is het een van de plekken in Nederland waar het ’s nachts nog echt donker wordt. Honden mogen hier loslopen maar moeten in de omliggende bossen aan de lijn.

Het bos tegenover avonturenpark Hellendoorn maakt deel uit van de Sallandse Heuvelrug en heet niet voor niets het Hondenbos. Honden kunnen hier heerlijk rennen spelen en ravotten met de grote kuil als hoogtepunt. Het gebied tussen de Luttenbergerweg de Klinkenbeltweg en de Almeloseweg in Nijverdal is aangewezen als losloopgebied. Let op dat het gebied ook populair is bij mountainbikers. Buiten de aangegeven gele losloopgebieden moeten honden aan de lijn. Houd er ook rekening mee dat de Sallandse Heuvelrug veel niveauverschillen heeft. Het is dus goed voor de conditie.