Stedendriehoek

Leidingbreuk leidt tot massale sterfte onder vissen

LOCHEM – Bij zuivelbedrijf FrieslandCampina is een leidingbreuk ontstaan in een persleiding. Als gevolg daarvan bezwijken de vissen in een deel van de Berkel, de rivier die door de Achterhoek verloopt. Waterschap Rijn en IJssel zegt dat vrijwel alle vis dood is in de directe omgeving van de breuk.

De vissen sterven doordat eiwitrijk afvalwater in de rivier stroomt. Dit zorgt voor zuurstofproblemen bij de vissen. Op dit moment zijn al duizenden dode vissen uit het water gehaald. Vissers gaan de komende dagen zoveel mogelijk vissen proberen te redden en over te zetten naar schoon water, verderop in de Berkel. De leidingbreuk veroorzaakt zoveel problemen door de extreem lage waterstand. Het water in de Berkel stroomt nauwelijks, waardoor het vervuilde water niet wordt verdund en lang op dezelfde plek blijft staan.

Vrijdag zijn op twee plekken pompen geplaatst in het nabije Twentekanaal, die voor vers water in de Berkel zorgen. Ook zijn zuurstoffilters geplaatst. Het vervuilde water wordt tussen Lochem en Almen weg geleid naar een opvangbekken in een weiland.
Het waterschap werkt in het weekeinde door aan herstel van het lek. Er wordt een omleiding aangelegd in de persleiding, die ruim vier meter diep in moeilijk toegankelijk, moerassig gebied ligt. Daarvoor is vrijdag een tijdelijk pad gebaand van de weg naar de graafplek. Wanneer de breuk is hersteld is nog niet duidelijk.