Stedendriehoek

KAST(EEL)

Hoop dat Amalia deze week haar televisie, smartphone en laptop aan had staan. Dat ze elke krant die ze grijpen kon heeft opengeslagen. Ik wens dat ze Harry volgt op Instagram en ’s avonds een slaap lekker-appje krijgt van Meghan. Dat ze ziet dat er altijd een keuze is. Mooiste aan de Engelse uitstap-gate vind ik dat Megs en Harry alle miljoentjes van de renovatie van hun bescheiden cottage rustig teruglappen. De prijs om anoniem te zijn. De tabloids hebben nog geen kruimel om larie lulkoek van te schrijven.

Ondertussen zie ik Nikkie Tutorials uit de kast komen. Ze is transgender en gechanteerd. Als ze het zelf niet naar buiten zou brengen, dan deed één of andere sneue pannenkoek dat wel. Ze heeft haar coming out gefilmd en op het internet gekieperd. Miljoenen steunbetuigingen. Duizenden mensen die haar nu kut vinden.

Dom geouwehoer moet je geen aandacht geven. Ik like dat filmpje niet. Ik vind het niet dapper van haar. Die chanteur is een grandioze eikel en dat is niet eens een woordgrapje. Als ik het filmpje een duim geef, denken de mensen dat ik het uit de kast komen support. Maar dat kast-gebeuren is ouderwetse quatsch.

Uit de kast komen: heb het opgezocht. Oorsprong ligt in Engeland, begin 20e eeuw. Rijke meisjes werden op een ballen-bal gepresenteerd aan bronstige richboys. Dit tafereel heette een ‘coming out’. Diezelfde naam kreeg het wanneer homo’s werden voorgesteld in de gay community. Waar die kast vandaan komt? Vroeger was je keurig stiekem homo. Een coming out was een escape van het geheime leven. ‘Een lijk uit de kast’, dus.

Even laten inwerken. Het is 2020 en mensen moeten nog steeds uit diezelfde, oude, muffige kast komen. Een diepgeworteld geheim onthullen. Het geheim over het allermooiste in het leven: de liefde. Lust. Aantrekkingskracht. Vlinders in je buik.

Ik stel het volgende voor. Niemand hoeft meer in, uit of bovenop een kast. Transgender. Hetero. Homo. En alle lagen liefdes die er tussen zitten. Zie maar. Zie gewoon maar. Ooit gieren we ons blauw om die hopeloos oldfashion kast-uitdrukking. Want dan is geaardheid gewoon iets zoals het is. Hoef je zoiets niet meer uit te leggen of aan te kondigen.

Behalve de royals. Die worden geboren en moeten bergen verzetten om een keuze te hebben. Meghan en Harry laten zien dat het kán. Je kan uit een Koninklijk(e) Kast(eel) komen. Hopelijk, over honderden jaren, hoeven zelfs royals niet meer aan te kondigen wat ze gaan doen.

Idee? We mieteren de ouderwetse Engelse coming out-closet bij het grofvuil en bestellen planken. Rijen ophangplanken, waar iedereen zijn levens-troep op kan zetten. En als je het geheim wil houden? Dan leg je het in je antieke Engelse nachtkastje.