Stedendriehoek

Jongste telg muzikale familie in bibliotheek

DEVENTER – Met de komst van een Amerikaanse topper zet de concertreeks Taste of Jazz zich op de kaart als één van de belangrijkste jazzpodia buiten de Randstad. Op zondag 20 januari vanaf 15.30 uur zal de jongste telg uit de beroemde Marsalis-familie, drummer en vibrafonist Jason Marsalis (1977), een concert verzorgen in de nieuwe bibliotheek aan Stromarkt 18.

Terwijl zijn broers Branford en Wynton internationaal de aandacht trokken, werkte Jason in Amerika aan zijn carrière. Op zijn veertiende leverde hij al een bijdrage aan een cd van zijn vader, pianist Ellis Marsalis. In 1998 was hij medeoprichter van de succesvolle band Los Hombres Calientes, waarmee hij direct al meerdere prijzen won en twee cds opnam. In 2001 startte hij zijn eigen kwintet en speelde hij daarnaast nog regelmatig met pianist Marcus Roberts.

De organisatie ziet in de komst van Marsalis een bevestiging van de reputatie die Taste of Jazz heeft opgebouwd een platform dat zich inmiddels het grootste jazzpodium van Oost-Nederland mag noemen. “De stijgende populariteit van de concerten van Taste of Jazz is mede te danken aan de verhuizing afgelopen september naar de nieuwe bibliotheek. Naast een fantastische akoestiek biedt deze locatie voldoende ruimte om de groei van de bezoekersaantallen aan te kunnen; inmiddels trekt de concertreeks gemiddeld zo’n 140 bezoekers. Het januariconcert is de vijfde in deze nieuwe setting” vertelt Arjen van El.

“De stijgende bezoekersaantallen is een teken dat de jazzmuziek in de lift zit. Daarnaast is het ook een gevolg van de programmering: Taste of Jazz biedt toegankelijke jazz die ook voor de meer gevorderde luisteraar voldoende te bieden heeft. Een belangrijke missie van de organisatie is het interesseren van nieuwe generaties in de muzikale ontdekkingsreis die deze muziekstijl biedt. Kinderen tot en met 12 jaar mogen dan ook gratis meekomen en voor jongeren geldt de halve prijs.”

Het kwartet bestaat naast Jason Marsalis (drums/vibrafoon) uit Thomas Pol (contrabas) Timothy Banchet (piano) en Ian Cleaver (trompet). Het ensemble speelt die zondag jazz uit de ‘gouden periode’ de jaren vijftig en zestig gebundeld in het Silverbook een selectie moderne jazz uit New Orleans met composities van onder anderen Ellis Marsalis James Black en Harold Battiste. Het concert valt binnen een reeks concerten workshops en lezingen onder de vlag ‘JazzArt Orchestra invites Jason Marsalis’ op initiatief van het JazzArt Orchestra uit Zwolle.

De entreekosten zijn €1450 voor volwassenen €750 voor studenten/CJP-houders kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie: www.tasteofjazz.nl .