Stedendriehoek

Is melk drinken racistisch?

STEDENDRIEHOEK – Vorige week stond de mediawereld op zijn kop na een tweet van dierenactivist PETA. Daarbij verwijst zij naar een verhaal waarin zou worden gezegd dat ‘koemelk lang een symbool is geweest dat werd gebruikt door blanke supremacisten’. Men interpreteerde dit als: melk drinken is racistisch. Maar wat bedoelde PETA echt?

“Het verband tussen het drinken van koemelk en blanke overheersing is niet door PETA gelegd”, legt woordvoerder Sascha Camili uit. “Neonazi’s omarmen koemelk als een symbool van de extreemrechtse beweging, en wijzen daarbij op het feit dat veel mensen met een donkere huidskleur lactose-intolerant zijn. Hoewel het drinken van koemelk een daad van overheersing is – omdat koeien door de zuivelindustrie als melkmachines worden behandeld – kan in feite ongeveer 75 procent van de wereldbevolking het niet verteren. Koemelk is bedoeld voor kalveren, net zoals menselijke borstvoeding bedoeld is voor mensenbabys. Er wordt verondersteld dat mensen die melk kunnen verteren dat alleen kunnen vanwege een erfelijke genetische mutatie.” 

PETA stelt dat de zuivelindustrie ‘extreem geweld op andere levende wezens uitoefent’. “Ongeacht de meningen van haatgroepen over melk is de zuivelindustrie inherent wreed en hoeft niemand van welke etniciteit dan ook de moedermelk van een andere soort te drinken. Overal ter wereld ook in Nederland worden moederkoeien op melkveebedrijven routinematig met geweld zwanger gemaakt – verkracht – zodat ze melk produceren. Hun geliefde pasgeboren kalveren worden van hen afgepakt – en de mannetjes worden gedood voor kalfsvlees – zodat mensen de melk kunnen drinken die de natuur voor hun kalveren heeft bedoeld. Wanneer de lichamen van de koeien te versleten zijn om zoveel melk te produceren worden ze op een angstaanjagende reis naar het slachthuis gestuurd. De wereldwijde zusterorganisaties van PETA moedigen medelevende consumenten aan om zich te realiseren dat melk niet goed is voor elk en om in plaats daarvan te kiezen voor plantaardige melk kaas en boter. Denk hierbij aan soja- en kokosmelk.”