Stedendriehoek

Is je smartphone oververhit? Dit kun je ertegen doen

STEDENDRIEHOEK – Smartphones zijn kleine computers en net als vrijwel alle elektronische apparatuur gevoelig voor hitte. Vooral bij intensief gebruik tijdens dit soort warme dagen, zoals gebruik van de telefoon als navigatie in de auto of tijdens langdurig opladen kunnen er (sneller) voor zorgen dat je telefoon oververhit raakt.

‘IPhone moet afkoelen’
Veel mensen met een smartphone hebben wel eens een soortgelijke melding op het beeldscherm gezien. En dat is goed, want het is een beveiliging tegen oververhitting. In tegenstelling tot een laptop of pc heeft een smartphone geen ventilator, waardoor deze gevoeliger is voor hitte. Laat in zo’n geval de telefoon met rust: zet hem uit, leg hem in de schaduw en laat de telefoon afkoelen zodat je deze later weer kunt gebruiken. Blijf je de telefoon gebruiken of in de hitte liggen, dan bestaat de kans dat deze defect raakt of ja… dat de accu ontploft.

Wat doen we dus tijdens deze hete dagen?
Houd je telefoon zoveel mogelijk uit de zon en beperk het gebruik. Laad de telefoon in de avond op en zet apps uit, die je op dat moment niet nodig bent. Hoe ‘harder’ je smartphone moet werken, hoe meer hitte er wordt geproduceerd.
Is je telefoon oververhit geraakt, haal dan zo nodig de oplaadkabel eraf. Zet het toestel uit en verwijder het hoesje. Let het toestel in de schaduw of houd hem even voor een ventilator. Laat je telefoon minimaal een half uur met rust en dan kun je het toestel weer aanzetten.