Stedendriehoek

INTEGRITELEFOON

De Notre Dame fikte af en al gauw werd het een hanengevecht om wie de meeste poen zou doneren. Grapje? Paar maanden later trekt iedereen zijn met moed doordrenkte bod in en blijkt de Notre Dame te veranderen in de Nothing Damn. Er was Quasimodo 850 miljoen euro beloofd. De Notre Dame was de lekkerste stripper van de stripclub. De miljardairs konden niet wachten de flappen in haar string te frommelen. Een schamele 10% van de Euries is nog maar overgemaakt en het blijft verdacht stil rondom de rest van de verstuurde Tikkies. Zo gaat het vaak. De beste schreeuwlui staan aan wal. De ego’s waren groter dan de portemonnee.

Sinds kort wordt er op de Worp meer gefeest dan gebowld. Uitbater én wethouder Lagerweij ligt onder vuur. Ik screen uitspraken in een interview als ‘desastreuze gevolgen’ en ‘we zitten in een crisis’ door bewoners van de Worp. De feestjes bonken soms iets te hard. Niet de kegels, maar de DJ’s rinkelen en kinkelen. Er wordt getwijfeld aan de integriteit van Lagerweij: hij draagt twee hoofddekseltjes in deze zaak. De horeca-pet en de wethouder-hoed. Als iemand die binnen een straal van twee kilometer van vliegveld Teuge bivakkeert, vind ik dat ik hier wat van mag zeggen. We mogen blij zijn dat de Worp, for Christ sake, zo een mooie locatie heeft. Wat zijn die desastreuze gevolgen dan? Uurtje minder tukken? Fok een kind, kom je erachter. Naast dat de Buitensociëteit een bijzondere plek is, biedt het ook nog eens voor een heleboel mensen (bowling)banen.  

Belangenverstrengeling en integriteitskwesties. VVD heeft daar onlangs een schitterende oplossing voor bedacht: een integriteits-helpdesk. Het rammelt nogal van de integriteits-toestandjes rondom de partij. De VVD heeft veruit de meeste affaires op dat gebied. Heeft Rutte toch nog een affaire. Om ‘hulp te bieden aan politici die twijfelen’, komt er een VVD Kindertelefoon die antwoord heeft op al je kwesties. Ik stel voor dat de gemeente Voorst ook zo’n hulplijntje aanlegt. Nadat het glasvezel in het buitengebied is aangelegd, natuurlijk. Dat was ons een eeuw geleden al beloofd.

Niet alleen voor Lagerweij en consorten. Voor ons allemaal! Je maakt mij niet wijs dat niemand ooit een lekker leugentje om bestwil heeft gebruikt om zijn zin te krijgen. We hebben allemaal een mobieltje nodig om ons moreel kompas een beetje bij te stellen! Grapje over John Stegeman is nu te makkelijk, hè? Kwestie Lagerweij is een storm in een glas water, bitter water. Omwonenden moeten de zaak Buitensociëteit en het baantje van Lagerweij separaat zien. Het is te makkelijk scoren om het op de twee petten te gooien. Daar mag je het, wat mij betreft, wel íngooien.   

Nog even iets heel anders. Vorige week hoorden veel kiddo’s of ze geslaagd of gezakt waren of moesten herkansen. Ben ik de enige die me verbaast over het feit dat winkeltjes en andere toko’s alleen de geslaagden ‘in het zonnetje’ zetten? Die geslaagden, daar gaat het wel goed mee! Die zuipen zich momenteel een gat in de panty. Die staan hossend en klossend op camping de Appelhof of staan te shotten in Chersonissos! Maar die droevige zakkers en herrers; die moeten we juist met zijn allen aanmoedigen en cadeautjes geven! Of het nou je niveau niet was of je te veel gespijbeld hebt, het komt wel goed. Dat papiertje zegt helemaal niks. Integriteit, dat zegt alles.