Stedendriehoek

Hoe was het ook weer met de nieuwe donorwet?

De Rijksoverheid vraagt aan iedere Nederlander van 18 jaar en ouder die nog geen keuze over orgaandonatie en weefseldonatie heeft vastgelegd in het Donorregister, dat wel te doen. Dit staat in de nieuwe donorwet. Na ingang van de wet op 1 juli 2020, krijgen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder een brief, met de vraag om hun keuze over orgaandonatie en weefseldonatie vast te leggen in het Donorregister.

Er zijn vier keuzemogelijkheden:

  1. Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie. U wilt donor worden. Misschien wilt u sommige organen en weefsels niet doneren. U kunt dit invullen.
  2. Nee, ik geef geen toestemming. U wilt geen donor worden.
  3. Mijn partner of familie beslist. U wilt dat uw partner of familie voor u kiest na uw overlijden.
  4. De door mij gekozen persoon beslist. U wilt dat iemand anders voor u kiest na uw overlijden.

Deze keuzemogelijkheden zijn dezelfde als nu het geval is. Dit verandert niet. Meer informatie over de keuzes in het Donorregister staat op Donorregister.nl. U kunt de registratie in het Donorregister altijd en op ieder moment wijzigen.

‘Geen bezwaar’ donatie bij uitblijven keuze

Wie na twee brieven geen registratie in het Donorregister maakt, wordt automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’ tegen donatie van organen of weefsel. U krijgt hierover een brief. Dit geldt voor iedereen in Nederland van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een gemeente.

Betekenis van ‘geen bezwaar’

Personen die zelf geen keuze hebben gemaakt in het Donorregister, staan daar vermeld met ‘geen bezwaar’. Hun familieleden moeten in principe accepteren dat de overledene geen bezwaar had tegen doneren van organen of weefsels. De wet laat wel een mogelijkheid om dat tegen te houden. Dat kan als de nabestaanden aannemelijk maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.

Wie nog vragen heeft, kan bellen met de Donorinformatielijn: 0900-8212166 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 19.00 uur) of een e-mail sturen naar: info@donorregister.nl of vragen@transplantatiestichting.nl