Stedendriehoek

Herdenkingsmaand rond 75 jaar vrijheid

BRUMMEN/EERBEEK – Op 5 mei 2020 vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid. Een jubileumjaar waaraan ook in de gemeente Brummen extra aandacht wordt besteed. Verschillende organisaties willen activiteiten organiseren, zowel voor het vieren van vrijheid als de herdenking van slachtoffers van oorlogsgeweld en terreur. Wie ook plannen in dit kader heeft, kan die doorgeven via een speciale pagina op de website www.brummen.nl/75jaarvrijheid.

De 4 mei-comités in Brummen en Eerbeek hebben al aangegeven dat zij in 2020 extra activiteiten willen organiseren rondom de herdenking. En er zijn meer organisaties die plannen hebben om 75 jaar vrijheid te vieren. Zo ontstond bij de 4 mei-comités het idee voor een herdenkings- en bevrijdingsmaand van 5 april tot 5 mei 2020. Lokale verenigingen, organisaties, stichtingen en clubs kunnen in die maand op eigen initiatief activiteiten organiseren rondom 75 jaar vrijheid. Door de plannen nu alvast te inventariseren en coördineren, is een goede spreiding van activiteiten mogelijk. En krijgt straks elk initiatief de aandacht die het verdient.

Overzicht activiteiten
“75 jaar vrijheid is een mooi moment om nog eens extra stil te staan bij het feit dat we in een vrij land leven”, zegt burgemeester Alex van Hedel. “Het herdenken van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en ander oorlogsgeweld hoort daarbij. Als gemeente helpen we graag om herdenkingsactiviteiten in goede banen te leiden. Dit doen we vooral door in beeld te brengen welke plannen er zijn. We hebben hiervoor een speciale projectpagina op onze website www.brummen/nl/75jaarvrijheid. Hier kunnen alle verenigingen, stichtingen, clubs en andere organisaties uit onze gemeente aangeven welke plannen ze hebben voor een eventuele herdenkingsmaand in 2020. Doe dit liefst voor 1 juni 2019. Wij geven dan nog voor deze zomer een voorlopig overzicht van de initiatieven die er zijn. Zo hebben initiatiefnemers voldoende tijd om activiteiten op elkaar af te stemmen of de krachten te bundelen. Met als resultaat een respectvolle en feestelijke herdenking en viering van 75 jaar vrijheid in 2020.”