Stedendriehoek

Grote verschillen regelingen schoollaptop

STEDENDRIEHOEK – Op gemeentelijk niveau bestaan er in Gelderland grote verschillen in de aard en hoogte van laptopregelingen. Dit concludeert elektronica-retailer BCC na eigen onderzoek onder alle 355 Nederlandse gemeenten. De regeling is bedoeld voor minimagezinnen met schoolgaande kinderen en biedt tegemoetkoming bij de aanschaf van een laptop.

Gezinnen met een laag inkomen kunnen in Nederland vrijwel altijd gebruik maken van een laptopregeling. Hiermee ontvangen zij een tegemoetkoming voor de aanschaf van een laptop voor schoolgaande kinderen. In de gemeenten waar sprake is van een regeling, wordt in veel gevallen een maximumbedrag genoemd. Deze maximale tegemoetkoming bedraagt gemiddeld 401 euro. Wel zijn er grote verschillen tussen de gemeenten onderling. Zo hanteert Zutphen (Gelderland) een tegemoetkoming van 100 euro, terwijl een laptop in Wijk bij Duurstede (Utrecht) maar liefst negen maal zoveel mag kosten. Dit blijkt uit het onderzoek. 

Opvallend is het gegeven dat gezinnen die in een grotere gemeente wonen, gemiddeld een lagere tegemoetkoming kunnen aanvragen. Gemeenten met meer dan 75.000 inwoners bieden gemiddeld een maximale tegemoetkoming van 370 euro. In gemeenten met minder dan 75.000 inwoners is dit gemiddelde bijna tien procent hoger, namelijk 408 euro.

Ook zijn er duidelijke verschillen tussen gebieden waar het gemiddelde besteedbare inkomen relatief hoog of juist relatief laag is. In gemeenten met een relatief hoog besteedbaar inkomen is de tegemoetkoming gemiddeld 20,1% hoger dan in de gemeenten met de laagste besteedbare inkomens.