Stedendriehoek

‘Grote passie en wonderschone gave’

APELDOORN – De nieuwe cd van de Apeldoornse pianist Hendrik Jan van der Heiden heeft de titel Vier Jaargetijden.

De in Surabaya (Indonesië) geboren Hendrik Jan van der Heiden (40) laat zich graag inspireren door elementen uit het Impressionisme en de Romantiek. De piano is een onderdeel, het verlengde, van de pianist en zijn eigen klankwereld en klankbeleving. “Het gaat om diepere emoties die in woorden niet zijn uit te drukken, maar juist in klanken. De piano is een uitstekend instrument voor een individuele klankbeleving. Over de manier van de toetsen ‘aanslaan’ of ‘indrukken’ kunnen keuzes worden gemaakt.  De piano, het instrument,  laten ‘zingen’ is een pianistische kunst die mij vele jaren al heeft bezig gehouden”, zegt hij er zelf over.

Op deze cd ontmoeten ‘twee muzikale werelden’ elkaar. Allereerst is Hendrik Jan mateloos geboeid door de ‘oude Russische pianoschool’: Shura Cherskassky, Sviatoslav Richter, Vladimir Horowitz. Anderzijds staat Hendrik Jan midden in de traditie van het zingen van geestelijke liederen en psalmen. “Deze cd wil deze twee elementen met elkaar verbinden. Ik zie muziek maken als mijn grote passie en wonderschone gave.”

De nieuwe cd Vier Jaargetijden bevat twintig tracks met vier bonustracks, Lente, Zomer, Herfst en Winter. Hendrik Jan heeft de vier seizoenen in een bepaalde sfeer willen ‘karakteriseren’. “Er zijn invloeden van de grote componisten zoals Edward Grieg, Sergei Rachmaninoff, Robert Schumann en Johannes Brahms en Claude Debussy verwerkt in de improvisaties.”