Stedendriehoek

‘Goed tandenpoetsen voorkomt veel dierenleed

STEDENDRIEHOEK – Tijdens de Maand van de Gebitsverzorging in februari vragen dierenartsen aandacht voor het gebit van huisdieren. Dat is niet zonder reden; op de leeftijd van twee jaar heeft maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten gebitsproblemen.

“Terwijl de meeste huisdierbezitters denken dat hun huisdier een prima gebit heeft”, zegt Barbara Verfuurden, tandheelkundig dierenarts bij Sterkliniek Dierenartsen Apeldoorn. Bewustwording is dus belangrijk, net als het goed schoonhouden van het gebit en het regelmatig laten controleren. Dat kan een hoop ongemak en pijn voorkomen. Verfuurden: “Een slecht gebit is de nummer 1 ziekte bij honden en katten. Dat zorgt ervoor dat het dier continu pijn heeft. Als deze gebitsproblemen verholpen worden, krijg je er vaak weer een vrolijk dier voor terug.”

De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als die niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen met tandvleesontsteking als gevolg. Tandplak ontstaat door miljarden bacteriën die zich vasthechten aan tanden en kiezen. Verfuurden: “Tandplak kun je met tandenpoetsen nog verwijderen; doe je dat niet binnen 24 uur, dan ontstaat er tandsteen. En dat is niet meer met poetsen te verwijderen, maar kan alleen nog weggehaald worden door een dierenarts. Het dier moet dan altijd onder narcose. Een goede gebitsverzorging van huisdieren is dus essentieel om gebitsproblemen te voorkomen.”

Stinken uit de bek
Stinkt de hond of kat uit zijn bek? In 99% van de gevallen heeft dat te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Door de bovenlip van het huisdier omhoog te tillen, kun je zien of het dier tandsteen of andere gebitsproblemen heeft. Verfuurden: “Kijk dan goed of er een bruin-gele aanslag op de tanden zit en er rood, bloedend of gezwollen tandvlees te zien is. Dan weet je dat er iets niet goed is met het gebit.”

Helaas zie je aan het gedrag van een hond of kat nauwelijks of er gebitsproblemen zijn. Verfuurden vervolgt: “Dieren laten niet snel merken dat ze pijn in de bek hebben. Ze piepen niet en grijpen niet naar hun bek en ze stoppen ook niet met eten. Hierdoor worden gebitsproblemen pas heel laat ontdekt. Dat kan gevaarlijk zijn, want bacteriën verspreiden zich via de mond gemakkelijk door het hele lichaam en zo kan een tandvleesontsteking ook zorgen voor andere gezondheidsproblemen; bijvoorbeeld in de lever en de nieren. In het ergste geval kan het dier hier zelfs aan overlijden.”

Veel voorkomende gebitsbehandelingen
De meest voorkomende behandelingen van huisdieren bij de dierenarts zijn het controleren van het gebit en het onder narcose schoonmaken van de tanden en het verwijderen van tandsteen. Ook komt het trekken van tanden of kiezen regelmatig voor. Een wortelkanaalbehandeling bij dieren is in opmars, bijvoorbeeld om de hoektand te behouden. Deze is namelijk erg belangrijk voor honden en katten, bijvoorbeeld om iets vast te houden.

Gebitsproblemen voorkomen

Op nummer 1 staat poetsen, bij voorkeur dagelijks. Daarna komt er een hele tijd niets en dan pas komen alle andere ‘middeltjes’. Verfuurden: “Wil je als huisdiereigenaar weten hoe je de tanden van je hond of kat poetst? Vraag dan je dierenarts om een poetsinstructie of check deze video met uitleg. Naast het tandenpoetsen kun je op de voeding letten. Er is speciaal voer dat een bijdrage levert aan het reinigen van de tanden. Vraag aan de dierenarts welke brokken hiervoor geschikt zijn. Wat ook goed werkt is het geven van een kauwbot waar het huisdier voldoende lang (langer dan een kwartier) op moet kauwen. Langdurig kauwen heeft namelijk een reinigende werking. Het kauwbot mag beslist niet te hard zijn, want dan kunnen de kiezen beschadigen. Een kauwbot waar je je nagel in kunt drukken, heeft dus de voorkeur.”

Stappenplan
De dierenartsen geven een aantal tips voor het poetsen van de tanden van hond en kat:

1.  Start eerst met wennen; raak het gezicht van het huisdier aan, begin met de kaak. Beloon als dat goed gaat. Breid daarna de aanraking uit en pak de snuit voorzichtig vast. Als dat niet lukt en het dier schiet in de stress, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.

2.  Til de lip omhoog. Pak de kaak vast en bekijk de tanden. Als dat goed gaat, bekijk dan ook de tanden achterin, dus de bek verder openen.

3.  Poets de tanden nu met de vinger. Meteen al een tandenborstel is een stap te ver. Geef eventueel een hondentandpasta; dat maakt niet zozeer schoon, maar is vooral lekker voor het huisdier. Zie het als een beloning.

4. Gebruik een zachte honden-/kattentandenborstel, of babytandenborstel. Begin met de hoektanden en vervolgens de grote kiezen achterin en de bovenkaak aan de buitenkant. Daar ontstaat de meeste tandsteen en is dus het belangrijkst. Maak langzame poetsbewegingen. Laat het dier regelmatig slikken. Als dat allemaal goed gaat, poets dan de rest van het gebit, zoals de binnenzijde van de voortanden. Vergeet niet te belonen na afloop.

Sowieso is het goed om naast het dagelijkse tandenpoetsen van je hond of kat minimaal een keer per jaar het gebit te laten controleren door een dierenarts, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse inentingen. 

Gratis gebitscheck in februari
Omdat februari de maand van het gebit is, bieden dierenartsen deze maand een gratis gebitscontrole aan alle huisdieren aan. Baasjes van honden en katten krijgen tijdens de controle bovendien een poetsinstructie.