Stedendriehoek

Gelderse vmbo’ers naar landelijke finale Vakkanjers

APELDOORN – Vmbo-leerlingen van maar liefst drie Gelderse scholen hebben vandaag een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de halve finale bij ROC Aventus. Namelijk Gomarus Scholengemeenschap uit Zaltbommel, het Hendrik Pierson College uit Zetten en het Veluws College Cortenbosch uit Apeldoorn. In Apeldoorn presenteerden de teams hun ideeën voor een monument van nu, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Andere teams kwamen met duurzame oplossingen voor nieuwe producten gemaakt van oude materialen of hulpmiddelen voor ouderen of hulpbehoevenden. Van een barbecue gemaakt van een olievat tot een wandelstok voor oude mensen met verlichting. Maar ook een tijdklok waarbij je de gebeurtenissen uit de tweede wereldoorlog voorbij ziet komen en waarmee het verleden aan het heden wordt verbonden.

“De verschillende ideeën die de leerlingen bedacht hebben zet aan tot nadenken. Aan creativiteit en technische hoogstandjes geen gebrek.”, zegt Julia Sarbo, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. “Voor de jury was het dus lastig kiezen. We zijn enorm benieuwd hoe de winnaars hun ontwerp nog verder gaan perfectioneren voor de finale.”

Vakkanjers is een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge ‘vrijheid in beweging’ daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu. Een moNUment dat vrijheid een compleet nieuwe dimensie geeft. Bijvoorbeeld met licht, interactie en energie.

Vakkanjers LIVE
De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale: Vakkanjers LIVE op donderdag 13 juni in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers.

Deze vmbo-scholen hebben zich tijdens de halve finale bij ROC Aventus in Apeldoorn geplaatst voor de landelijke finale van Vakkanjers:

Over Vakkanjers
Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.

Foto: Olivier Huisman