Stedendriehoek

Ga even helemaal offline; zo word ook jij duurzaam

DEVENTER – We zijn de hele dag druk. Druk met ons werk, druk met familie, vrienden en afspraken en druk… met onze telefoon. Wat is er dan lekkerder dan even een momentje voor jezelf, waarbij je even niets hoeft. Gooi je telefoon aan de kant en laad jezelf weer op tijdens een drankje of hapje. Dat kan bij Sync Ok in het centrum van Deventer.

Hier stap je binnen in een groene oase. Je ervaart hier rust en inspiratie om tot jezelf te komen. Lieke Landré weet hoe belangrijk het is om, naast hard werken, jezelf ook altijd weer voldoende op te laden. “En dit gaat heel goed samen met duurzaamheid, ook voor jezelf. In mijn zaak draait alles om gezondheid, ontspanning en duurzaamheid. Dit laatste vertaalt zich in het circulair werken en de nadruk die hier ligt op ‘rust’ en tot jezelf komen.”

Alleen al de aquaponics, een mini ecosysteem, prominent aanwezig in de zaak, geeft een goede kijk op hoe wij mensen, op duurzame wijze, kunnen omgaan met voeding en energie. Zo is er een circulair systeem tussen de vissen en de planten en worden er groenten gekweekt in ditzelfde (bijna) gesloten systeem op kiemroosters. Lieke werkt graag samen met duurzame partijen. Zo is Brans Oesterzwammenkwekerij een partner die, met behulp van koffiedik van horecazaken, paddenstoelen op duurzame wijze kweekt. En deze zelfde paddenstoelen vind je weer terug op een van de broodjes van Sync Ok. Plantgoed is een bedrijf dat helpt om de kiemroosters verder te ontwikkelen zodat deze in de toekomst gemaakt kunnen worden van gerecycled plastic. Ook bedrijven zoals De Gouden Pompoen – dat een groot aanbod levert van biologische bedrijven rondom Deventer, aangevuld met overige producten, zodat je hier al je biologische boodschappen kunt doen – passen goed bij de visie van Sync Ok. Lieke kijkt dan ook altijd naar verdere samenwerkingsmogelijkheden met dit soort bedrijven.

Lieke toont met haar zaak dat duurzaam werken en leven goed is voor het milieu, maar ook voor jezelf. Zo heeft Lieke haar menukaarten, waarop tal van producten staan – allemaal glutenvrij, bijna alles veganistisch en noten/lactosevrij – gemaakt van hout die zijn gezeefdrukt. “Als de kaart weer wordt veranderd, schuur ik een laagje van de menukaart af en zeefdruk hem dan opnieuw. Zoveel mogelijk elementen heb ik duurzaam en circulair vorm gegeven. De natuur is een plek waar bijna iedereen zich thuis voelt, laten we die koesteren.”