Stedendriehoek

Feng Shui principes toegepast

De meest gestelde vraag de afgelopen weken is ‘hoe het er met de bouw van ons huis voorstaat.’ Tot twee weken geleden was er namelijk niet veel te zien op de plek, terwijl veel mensen weten dat wij er in september in willen. ‘Wacht maar af, dat huis staat er zo’, was mijn antwoord. De meesten knikten een beetje meewarig of zeiden ronduit dat het niet zou lukken. Veel te kort dag.

Ik heb niets te veel gezegd. Binnen 1 dag (!) is het cascohuis op de betonpoerenfundering gezet. Het filmpje van dit spektakel, gemaakt door De Woonpioniers, heeft inmiddels heel wat views. Natuurlijk moet het huis nog verder afgewerkt worden, maar de vorm staat.

Het modulaire Indigo-ontwerp van de architect, Daniel Venneman, levert nu al mooie reacties op. Blijkbaar zijn we er in geslaagd om de energie van de bijzondere plek in het bos door te geven in het ontwerp. Dat is ook met dank aan de basiscursus Conceptual Feng Shui die ik gevolgd heb aan de Feng Shui Academie in Zutphen. Deze academie is opgericht door Nina Elshof, de Feng Shui expert in NL en auteur van diverse boeken over het onderwerp.

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese filosofische leer, gericht op de balans van de mens en zijn bebouwde omgeving. Daar had ik wel oren naar. Ik vind het belangrijk dat we weer bouwen in balans met de natuur, zodat de energie ook op een andere manier door het huis stroomt dan alleen maar via de luchtwarmtepomp. Omdat ik de Feng Shui zelf wil voelen en begrijpen volgde ik vorig jaar de groepscursus. Het was indrukwekkend wat er in een korte tijd aan persoonlijke bewustwording in combinatie met het ontwerp van het huis helder werd.

Ons Indigohuis stond toen al in ontwerp op papier. Een geschakeld huis met een leef- en een slaapgedeelte, verbonden door een gang. Speels en mooi van buiten, maar niet volgens de Feng Shui principes. Alle energie zou ‘weglekken’. Een vrij kleine wijziging, namelijk het gelijkschakelen van het leef- en slaaphuis en de voordeur op een andere plek, zou het ontwerp volledig harmoniseren en in balans brengen.

Terwijl de architect begin december terugkwam van een grote reis, kwamen wij met de boodschap dat we het ontwerp wilden aanpassen volgens de Feng Shui. Hij luisterde, begreep het en zei vervolgens: ‘eigenlijk gaat het ontwerp weer terug naar de allereerste schets waar jullie mee kwamen’. Ik dacht terug aan dat moment. ‘Dat is waar…’ Wonderlijk. Het klopte al vanaf het begin. Energie in balans.

door Tanja Abbas