Stedendriehoek

Excursie naar de Kopermolen in Zuuk in juli, augustus en september

EPE – Op vrijdag 20 juli vindt de jaarlijkse Kopermolenexcursie plaats. De excursie wordt georganiseerd door Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in samenwerking met de Bekenstichting. Vanuit de hal van het museum vertrekt om 14.00 uur een gelimiteerde groep deelnemers naar de molen.

Wie mee wil doen wordt gevraagd dit van te voren telefonisch door te geven via 0578-627162. De deelnamekosten bedragen € 6 inclusief museumbezoek. Op vrijdag 17 augustus en vrijdag 21 september vindt de excursie opnieuw plaats.

De molen van Zuuk kent een rijke geschiedenis en is meerdere keren omgebouwd. Ze begon als korenmolen in 1539 en transformeerde in de eeuwen daarna van papiermolen naar kopermolen, van kopermolen naar papiermolen en van papiermolen weer terug naar de oorspronkelijke functie van korenmolen. Tijdens de excursie zal gewezen worden op de nu nog zichtbare overblijfselen van de verschillende toepassingen. Ook het belang van het bijzondere bekenstelsel dat voor de wateraanvoer van de molen zorgt, is een boeiend verhaal.

Het adres van startpunt Veluws Museum Hagedoorns Plaatse is Ledderweg 11, Epe.