Entertainment

Spraakmakend podium voor cultuurmakers

DEVENTER/ZUTPHEN – Van midden juni tot en met eind september 2020 vindt de tweede editie van de IJsselbiënnale plaats: een kunstevenement van internationale allure. De kunstroute, met nieuwe, tijdelijke kunstwerken van 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland in het mooie IJssellandschap, zal publiek uit het hele land aantrekken.

Naast die kunstroute biedt de IJsselbiënnale een rijk gevarieerd activiteitenprogramma aan de bezoekers, waar kunst en cultuur zich binden aan de IJssel. Cultuurmakers die belangstelling hebben om mee te doen aan het activiteitenprogramma, kunnen zich nog net aanmelden.

De afgelopen maanden stonden in het teken van het informeren en enthousiasmeren van cultuurmakers, organisaties en andere initiatiefnemers om plannen in te dienen voor het activiteitenprogramma van de IJsselbiënnale, die een uniek en spraakmakend podium voor cultuurmakers uit de regio biedt. En die activiteiten dragen op hun beurt bij aan de dynamiek van de IJsselbiënnale. Er werden in november vorig jaar drie kick-offbijeenkomsten in Zwolle, Zutphen en Deventer gehouden, waarbij de eerste verbindingen onderling al direct werden gelegd. Bijna 150 aanwezigen brachten een grote hoeveelheid culturele energie met zich mee en de eerste plannen zijn reeds ingediend.

Het thema van de ruim 100 kilometer lange internationale kunstroute is opnieuw de impact van klimaatverandering op het landschap van de IJsselvallei, dit keer onder de titel Tij, Tijd en Tijdelijkheid. Met deze titel geeft de organisatie gerenommeerde en minder bekende kunstenaars uit binnen- en buitenland een inspirerend inhoudelijk kader om op te reageren. Inmiddels zijn de geselecteerde kunstenaars gekoppeld aan de prachtige locaties aan de IJssel. Zij maken kunstwerken die de bijzondere plekken in het landschap uitlichten en die over deze locaties en het landschap verhalen. Daarnaast is de verdere fondsen- en sponsorwerving een belangrijk aandachtspunt, waarbij net voor de kerst definitief groen licht werd gegeven voor IJsselbiënnale 2020.