Stedendriehoek

Energiepunt voor vragen over verduurzaming

Voor inwoners van Apeldoorn die zich afvragen of het zin heeft om zonnepanelen te nemen, of ze aan de warmtepomp moeten of gebaat zijn bij isolerende maatregelen, is er het Energiepunt. Deze en meer vragen rondom duurzaamheid en energie worden beantwoord door de energie-advieswinkel aan de Paslaan 1 in het centrum van Apeldoorn.

Het Energiepunt
De energie-advieswinkel is opgestart door de gemeente Apeldoorn, in samenwerking met lokale energiecoöperaties en diverse energie-initiatieven. Hier ontvangen inwoners van Apeldoorn een gratis en onafhankelijk advies. Iedereen kan hier terecht met vragen rondom de verduurzaming van het eigen huis. Van tips en tricks met betrekking tot subsidies en leningen tot informatie over isolatie en (warmte-)installaties: adviseurs Sander Lubberhuizen, Arie Kamphuis en Anja van den Bree staan voor de inwoners klaar. Daarnaast geven ze desgewenst een rondleiding door de winkel. Hier zijn voorbeelden te zien van zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en vloerverwarming om een goed beeld te krijgen van de diverse mogelijkheden. Niet voor iedereen is het plaatsen van zonnepanelen namelijk mogelijk. In dit geval is het bijvoorbeeld verstandig om te kiezen voor groene energie via de energieaanbieder.

Alleen op afspraak
Momenteel is het Energiepunt alleen op afspraak geopend. Sinds 11 mei is iedereen weer welkom bij het adviespunt, dat tijdelijk gesloten was in verband met de coronacrisis. Tijdens de afspraak houden de adviseurs zich aan alle coronamaatregelen, zodat een bezoek aan het Energiepunt zo veilig mogelijk kan verlopen. Na een bezoek aan de winkel is het mogelijk om een afspraak in te plannen voor een gratis energie-coachgesprek aan huis. Ook kunnen Apeldoorners zich inschrijven voor speciale energie-activiteiten, zoals bijvoorbeeld een informatieve avond over isolatie.

Apeldoorn koploper zonne-energie
De stimuleringsprojecten vanuit de gemeente Apeldoorn, waaronder het Energiepunt maar ook Taskforce Zonne-energie en diverse groepsaankopen voor particulieren, werpen hun vruchten af. Het afgelopen jaar is het aantal zonnepanelen bij particulieren fors toegenomen. Dankzij de groei van 66 procent aan zonnepanelen op daken, behoort de gemeente tot de top 5-gemeenten met de sterkste groei van Nederland. Het landelijk gemiddelde ligt op een groeipercentage van 49 procent. In 2019 is voor 18,1 MWp aan zonnepanelen gerealiseerd. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van zo’n 5.730 huishoudens.

Regionale Energie Strategie (RES)
Om de gestelde klimaatdoelen voor 2030 te realiseren, worden op diverse terreinen beleid en projecten ontwikkeld. In de RES wordt onder andere bekeken waar zonnevelden en windmolens het beste een plek kunnen krijgen. Hier hoort ook bij dat er nog meer wordt ingezet op zonnepanelen op daken, onder andere op de daken van het gemeentelijk vastgoed. Huiseigenaren in Apeldoorn kunnen daarnaast meedoen met een collectieve inkoopactie om zonnepanelen te installeren op hun daken. Hierdoor wordt het gebruiken van groene stroom financieel gezien nog aantrekkelijker. Meer informatie is te verkrijgen via het Energiepunt.