Stedendriehoek

Douwen in een muurtje? Dat mag niet meer!

STEDENDRIEHOEK – Het nieuwe voetbalseizoen gaat weer een aantal nieuwe spelregels krijgen. De regels gingen al in juni in, zoals zichtbaar tijden de WK vrouwenvoetbal. De spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) hoopt hiermee het spel vooral sneller en eerlijker te maken. Dit zijn de meest opvallende veranderingen in de spelregels:

Doeltrap
Een doeltrap hoeft niet langer naar een speler buiten het strafgebied te worden gespeeld door de keeper. Verdedigers mogen door de keeper worden aangespeeld binnen het zestienmetergebied. Het voordeel hiervan is dat het voor ploegen makkelijker wordt om het spel weer op te bouwen.

Hands
Deze overtreding zorgt nogal eens voor onduidelijkheid. Daarom worden ook hierbij de regels aangepast. In de nieuwe regelgeving is er altijd sprake van een overtreding als een speler van het aanvallende team de bal raakt met de arm of hand. Tot nu toe bekeek de scheidsrechter per situatie of er sprake was van hands of niet. Door invoering van de nieuwe regel kan een doelpunt dus nooit tot stand komen als een aanvallende speler de bal heeft aangeraakt met de arm of hand.

Gele en rode kaarten
Niet alleen spelers in het veld kunnen een gele of rode kaart krijgen. De scheidsrechter kan trainers, stafleden en wisselspelers voortaan ook een kaart geven, bijvoorbeeld als zij zich schuldig maken aan spelbederf. Door het geven van de kaarten moet het voor het voor het publiek duidelijker worden wat er aan de hand is.

Als de scheidsrechter een speler een gele of rode kaart wil geven na een overtreding, maar als de vrije trap snel wordt genomen, dan kan voordeel worden toegekend door het spel door te laten gaan. Zo gauw het kan geeft de scheidsrechter dan alsnog de kaart.

Spelers wisselen moet sneller
Een speler die wordt gewisseld moet het veld aan de zijde verlaten die het dichtst bij is. Tijd rekken wordt hiermee tegen gegaan.

Penalty
Ook de keeper krijgt te maken met nieuwe regels. Bij een penalty moet de keeper met minimaal één voet de lijn raken op het moment van schieten. En springt de keeper op het moment van schieten in de lucht, dan moet in elk geval een deel van zijn of haar lichaam ter hoogte van de doellijn zijn. Deze regel moet de al bestaande regel benadrukken dat een keeper bij een penalty niet voor de doellijn mag staan. Bewegen van links naar rechts, net als omhoog bewegen, mag wel.

Muurtje
Ellebogenwerk, het zicht belemmeren en onnodig oponthoud; het zou tot het verleden moeten horen met de nieuwe regel dat de aanvallende partij niet meer in de muur mogen staan, maar minimaal een meter afstand moeten houden.

PEC Zwolle en Willem II treffen elkaar vanavond om 20.00 uur in Zwolle. Dit is de eerste wedstrijd in de Eredivisie waarbij de nieuwe regels van kracht zijn.

Foto: KNVB