Stedendriehoek

Donderdag in de trein? Neem water mee!

STEDENDRIEHOEK – Donderdag belooft een zeer warme dag te worden. De berichten over het verbreken van warmterecords vliegen ons deze dagen om de oren. Of we donderdag inderdaad de 40 graden aan gaan tikken? Dat merken we vanzelf; wat wel van belang is goed is jezelf en voor elkaar te zorgen op dit soort hete dagen. ProRail en NS hebben voor de treinreizigers in elk geval de nodige voorzorgsmaatregelen in werking gesteld.

ProRail heeft code rood afgegeven voor het treinverkeer donderdag. Dat betekent niet dat we niet met de trein kunnen reizen, maar dat er extra aandachtspunten zijn. Reizigers moeten tijdens de verwachte snikhete donderdag zeker rekening houden met verstoringen in het treinverkeer. De kans is aanzienlijk hoger dan op een ‘normale’ dag’ is te lezen op de website van de spoorbeheerder. Er worden honderden extra medewerkers en storingsploegen ingezet om eventuele verstoringen als gevolg van de hitte zo snel mogelijk te verhelpen.

ProRail neemt maatregelen zodra de temperatuur hoger wordt dan 25 graden. “Bij hogere temperaturen kunnen de rails uitzetten maar ook zijn de spoorleidingen in ons land niet altijd bestand tegen dit soort hoge temperaturen.” Dit kan leiden tot treinen die onverhoopt stil komen de staan en dat kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Als de airco in een trein uitvalt loopt de temperatuur zeer snel op.”

Treinen zonder airco van het spoor en watervulpunten stations
De NS rijdt komende dagen met aangepaste treinen. Zo worden de oude dubbeldekkers vervangen door treinen met een goede airco. Daarnaast staan er op strategische punten ploegen klaar met water om treinreizigers die stranden en vast komen te zitten van water te voorzien. Maar er wordt ook in elk geval aangeraden aan reizigers om zelf een flinke fles water mee te nemen in de trein. Of de dienstregeling wordt aangepast donderdag is op dit moment nog niet bekend.

Op 90 stations is een waterbijvulpunt geïnstalleerd volgens de NS. Hier kunnen reizigers hun waterfles voor of na een reis bijvullen.