Stedendriehoek

Dinsdag wordt het lopen, fietsen, peddelen of liften, maar in elk geval niet met het openbaar vervoer

STEDENDRIEHOEK – Als je morgen, dinsdag 28 mei, denkt met het openbaar vervoer naar je werk of school te gaan, dan is de kans klein dat je daar ook daadwerkelijk gaat komen. Het ov ligt morgen plat. De ov-staking die in maart dit jaar plaats vond bleef beperkt tot een uurtje ‘trein-, bus-, tram- en metrostilte bij een aantal vervoerders, maar morgen beloven de vervoerders ons land te verrassen met een totale ov-stilte.

De actie is bedoeld om een vuist te maken tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. Wat de reizigers – die juist worden getroffen door deze actie – daarmee te maken hebben is voor velen een raadsel. Bij ziekenhuizen in de grote steden in ons land komt tot wel 80% van de werknemers met het openbaar vervoer naar het werk. Werknemers die nu hemel en aarde moeten bewegen om naar hun werk te komen.

Tentamens en examens zijn geschrapt. ‘De leerlingen zullen deels niet op tijd kunnen komen’. Leerlingen die al tijden op de soms zo gevreesde tentamens wachten. Hogescholen Saxion (Deventer en Apeldoorn) en Windesheim (Zwolle) hebben allen tentamens verplaatst. Windesheim helpt studenten met gratis parkeerruimte bij pretpark Dinoland. Het zijn noodmaatregelen, druppels op een gloeiende plaat.

Schiphol
Bij Schiphol worden grote verkeersinfarcten verwacht en reizigers wordt dan ook aangeraden een dag eerder te vertrekken als zij van plan zijn met het ov naar Schiphol te reizen. Alleen het traject Amsterdam-Schiphol mag, dankzij tussenkomst van de rechter, niet stil worden  gelegd.

Deze treinen rijden in elk geval niet
De website rijdendetreinen.nl geeft aan dat de verwachting is dat de volgende treinen niet (of vrijwel niet) rijden. De treinen die dinsdag 28 mei in elk geval niet rijden zijn: alle NS-trajecten (met uitzondering van Amsterdam-Schiphol), Arriva-lijnen Achterhoek, Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel.

Treinen die wel rijden
Rijdendetreinen.nl geeft aan dat de volgende treinen wel rijden. De vervoerder heeft aangegeven dat er tot nu toe geen uitval bekend is: stoptrein Amsterdam Centraal-Sloterdijk-Lelylaan-Schiphol. Ook op de trajecten Zwolle en Arnhem rijden vervoerders Qbuzz, Abellio en Keolis mogelijk wel. Omdat er nog geen details zichtbaar zijn, is het aan te raden vooraf na te gaan of de reis wel plaats vindt.

Internationale treinen
Voor de internationale treinen is het op dit moment nog niet duidelijk of deze rijden. De NS geeft aan dat er in elk geval ernstige hinder wordt verwacht als gevolg van de actie, ook voor de internationale treinen. Heb je een ticket en rijdt de (internationale) trein niet? Dan kun je tot en met 3 juni het ticket omruilen of annuleren via de klantenservice.

Ook op woensdag 29 mei kan het treinverkeer  nog hinder ondervinden van de landelijke actie. Houd de NS-app in de gaten voor de laatste informatie.