Stedendriehoek

Campagne ‘GOED omgaan met dementie In het openbaar vervoer’ van start gegaan

STEDENDRIEHOEK – Voor een kleine 300.000 mensen in Nederland met (beginnende) dementie is reizen met het openbaar vervoer een grote uitdaging. Volgens onderzoek van Alzheimer Nederland wordt dat voor hen al snel als onmogelijk ervaren, maar dat zou niet hoeven als zij tijdens hun reis hulp krijgen van een medewerker of een medereiziger. Vandaag vindt de lancering van de campagne ‘GOED omgaan met dementie in het OV’plaats.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van Samen dementievriendelijk, NS en Connexxion. Het doel is mobiliteit te blijven bieden voor mensen met dementie. “Het helpt hen om langer deel uit te blijven maken van het dagelijks leven”, vertelt een woordvoerder.

“Wij willen reizend Nederland bewust maken van de hulp die je kunt bieden aan een medereiziger met dementie. Dit gaat vaak om hele kleine dingen zoals het inchecken of het vinden van het juiste perron.” De drie samenwerkende partijen ontwikkelden een online training voor alle medewerkers in het openbaar vervoer. Medewerkers leren met deze cursus – in 15 minuten – op een goede manier de helpende hand te bieden aan reizigers met dementie.

Tijdens de campagne zien reizigers op de informatieschermen in de treinen een filmpje hoe zij mogelijk hulp kunnen bieden aan medereizigers die dit nodig zijn. “Voor de reizigers is er ook de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’. In de training leren mensen de signalen van dementie te herkennen en er op een goede manier mee om te gaan.” Voor meer informatie: www.samendementievriendelijk.nl

Foto: campagnemateriaal Samen dementievriendelijk