Stedendriehoek

Bucketlist vijftigplussers: ballonvaart, tijgerwelpjes opvoeden en de Himalaya beklimmen

STEDENDRIEHOEK – Dat bucketlists niet alleen zijn weggelegd voor millennials blijkt uit onderzoek van het vijftigplussersplatform Klup. Van de Himalaya beklimmen, het Noorderlicht zien tot aan Route 66 afleggen per motor: reizen staat met stip op nummer één.

Naast reizen (62 procent) willen ook veel vijftigplussers de lucht in. Uit het onderzoek blijkt dat vijftigplussers Nederland vanuit de lucht willen bekijken via een ballonvaart, parachutesprong of helikoptervlucht. Deze bucketlist activiteit is na reizen, het meest populair onder de respondenten (10 procent). Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Hertog IJs. Reden van het onderzoek is het feit dat Hertog IJs en Klup vijftigplussers willen samenbrengen en bucketlist ervaringen in vervulling willen laten gaan.

Unieke wensen

Naast reizen, tijd doorbrengen met familie en vrienden en nieuwe vervoersmiddelen zoals e-bikes testen, komen er een aantal unieke wensen uit het onderzoek naar voren. Zo worden antwoorden gegeven als ‘verzamelen van 100.000 balpennen’, ‘winkelen met Fred van Leer’, ‘een dag als stewardess werken’, ‘een modeshow lopen’, ‘zeevissen’ en ‘hardlopen op het strand met Marco Borsato’. Een van de ondervraagden heeft zelfs het opvoeden van een tijgerwelpje op zijn bucketlist staan.

Wens in vervulling

Uit het onderzoek blijkt tevens dat veel vijftigplussers niet beginnen aan hun bucketlist vanwege gebrek aan geld (42 procent) of tijd (20 procent), of omdat ze het gevoel hebben dat andere mensen ze tegenhouden (28 procent). Om de dromen van vijftigplussers uit te laten komen heeft Klup samen met Hertog IJs de bucketlistdroom van een aantal respondenten in vervulling laten gaan. De tweede populaire bucketlistactiviteit uit het onderzoek, een ballonvaart, werd voor een aantal vijftigplussers werkelijkheid.