Stedendriehoek

Boeiende terugblik opeerste bemande maanreis

BUSSLOO – De Volkssterrenwacht Bussloo, gevestigd aan Bussloselaan 4, heeft voor de maand december weer een reeks boeiende lezingen samengesteld. Die beginnen op vrijdag telkens om 20.00 uur. Bij helder weer is er in de pauze en na de lezing gelegenheid tot waarnemen door de telescopen van de sterrenwacht.

Vrijdag 7 december schenkt Jaap van ’t Leven aandacht aan ‘Vallende sterren in december’. Rond 13/14 december kunnen bij een heldere hemel weer veel ‘vallende sterren’ worden waargenomen. De waarnemer kan hierbij tevens genieten van de wintersterrenhemel. Sterrenbeelden zoals Orion, Stier en Tweelingen staan prominent aan de hemel en vertonen talloze interessante objecten voor een verrekijker of telescoop. Van ’t Leven legt uit waarom er ‘vallende sterren’ zijn en hoe men die het beste kan waarnemen.

Vrijdag 14 december staan ‘De Magelhaense Wolken’ centraal in de lezing van Hendrik Beijeman. Wie naar het zuidelijk halfrond reist, heeft wel eens bij helder weer twee ‘wolken’ aan de heldere hemel zien staan. De Grote en Kleine Magelhaense Wolken zijn feitelijk twee kleine sterrenstelsels die ons eigen sterrenstelsel, De Melkweg, begeleiden. Beijeman geeft een presentatie over deze stelsels en de boeiende verschijnselen die hierin zichtbaar zijn.

Vrijdag 21 december staat Alex Scholten stil bij ‘Apollo 8: 50 jaar geleden’. Precies vijftig jaar geleden werd Apollo 8 gelanceerd, de eerste bemande vlucht naar de maan. Ruimtevaartdeskundige Scholten blikt terug op deze ruimtevlucht die het begin markeerde van de Apollo-maanreizen.

Vrijdag 28 december, tenslotte, biedt wederom Scholten een ‘Kijk naar de Sterren’. Wie s avonds buiten is bij een heldere donkere nacht kijkt vaak met verwondering naar boven naar de sterrenhemel. Hoe zit het heelal in elkaar? Wat weten we inmiddels van de maan planeten en sterren? Zijn wij alleen in het heelal? Is het heelal oneindig? In een fraaie presentatie zoekt Scholten de antwoorden op deze vragen.

De entreeprijs bedraagt voor volwassenen 5 euro voor jongeren tot en met 14 jaar 250 euro. Voor meer informatie telefoon 0571-262006 e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl en website www.volkssterrenwachtbussloo.nl